ALDE se vrea competitor corect în fața celor care se consideră de neînlocuit

ALDE Iacoban, Constantin (3) Prima conferință de presă susținută de ALDE Neamț după începerea oficială a campaniei electorale i-a avut ca gazde pe primii trei clasați pe lista pentru Consiliul Județean, Ion Asaftei, Alexandru Mihai și Constantin Iacoban.

Constantin Iacoban, manager de campanie ALDE Neamț, a făcut o sumară trecere în revistă a situației pe care o are partidul în județ. „ALDE a reușit și a depus liste complete în 75 de unități administrativ-teritoriale, printre care se regăsesc cele două municipii, trei orașe și restul comunelor. Nu am depus liste complete în șapte comune. Avem o comună, comuna Ion Creangă, în care candidatul nostru, prin viteza cu care a lucrat, nu a reușit să ajungă până la miezul nopții să depună listele. Nu este nicio glumă: avea toate semnăturile, avea liste complete, tot ce trebuia, inclusiv îndemnul domnului primar de la Ion Creangă. Nu a ajuns… Și-a căutat mașina timp de jumătate de oră prin Piatra Neamț, nu știa unde era lăsată, pe la ora 10 seara, a fost greu să ajungă. Dar eu consider că, pentru o comunitate, nu e bine dacă se procedează așa. Oamenii aceia ar fi aflat și altfel de opinii, și altfel de atitudini, și altfel de proiecte și programe, și de altfel de «clan» care să conducă comunitatea, în loc de unul singur“, a declarat Iacoban.

Cazul de la Ion Creangă este unul extrem, dar ALDE, ca partid apărut recent, are de înfruntat un context general mai puțin favorabil. „E bine că nu se mai pun bannere, că nu se mai colorează mașini, că nu se fac fel de fel de cheltuieli de felul acesta, însă rămâne la mâna celui care stăpânește comunitatea să facă cum consideră el campania. Adică să aibă ai aibă ajutorul la Legea 416, să facă fel de fel de petreceri cu diferite sărbători. Probabil și astăzi gem comunele de fel de fel de praznice. După aceea vor urma «n» activități de etapă. Am văzut că se inventează fel de fel de simboluri locale, care, bineînțeles, o să dispară, de la 1 iunie o să și uităm de ele. Fel de fel de chestiuni medievale sau mai de actualitate, peste tot. Să nu credeți că fac referire numai la municipiu. Nu… Uitați-vă și pe la Ștefan cel Mare și pe la alte comunități. Fel de fel de hanuri, de ruine scoase în evidență. După ce va trece și această etapă, lumea își va lua leapșa, o să voteze aceleași interese, aceleași grupuri care vor stăpâni comunitatea și o să îi cântăm iar, ani de zile, pe oamenii pe care îi avem în frunte.

Nu spun că la ALDE sunt candidați extratereștri, sunt tot oameni, dar dați-ne și nouă voie să fim competitori corecți în fața celor care se consideră de neînlocuit“, a mai spus Constantin Iacoban.

Dacă Alexandru Mihai a vorbit despre proiecte concrete pentru diverse localități sau despre un drum care lege Piatra Neamț de Bacău, dar care să fie județean, copreședintele ALDE Neamț Ion Asaftei a punctat câteva idei referitoare la situația de pe plan național, în legătură cu votul dintr-un singur tur, dar și cu guvernul actual. „Voi spune câteva cuvinte în legătură cu comedia tristă pe care o joacă singur PNL pe scena politică românească. Este vorba despre decizia Curții Constituționale în legătură cu alegerile într-un singur tur, PNL, după ce a votat această lege pentru alegerile într-un singur tur, după ce au scăzut vertiginos în sondaje, au ținut foarte mult la alegerile în două tururi. În mod categoric, Curtea Constituțională nu a fost de acord cu asemenea aberație. O numesc aberație deoarece era o abatere flagrantă de la lege, de la principiul democrației și de la cele europene care guvernează alegerile în orice țară civilizată modernă din Europa și nu numai. În mod categoric, pe noi, ALDE, ne dezavantajează alegerile dintr-un singur tur, dar, ca un partid serios, respectăm legea și respectăm, sigur, democrația. Nu trebuie să uităm că, la această oră, Guvernul care ne conduce, un guvern de import, un guvern de adunătură, un guvern de strânsură, venit de pe alte meleaguri, care se dovedește pe zi ce trece din ce în ce mai puțin românesc, ca să nu zic de-a dreptul antiromânesc, a ajuns să fie dezavuat și de președinte, care, observăm că, în ultimele luni, nu mai vrea «Guvernul meu», subliniez nuanța antidemocratică din această sintagmă. De asemenea, chiar și PNL, partid care e ticsit cu pedeliști, în al nouălea ceas, își dă seama că susținerea unui asemenea guvern duce România în zona de pe marginea prăpastiei. Singurul partid care a fost împotriva unui asemenea guvern și care și-a asumat cu răspundere ieșirea de la guvernare, deci nu a coalizat cu un asemenea guvern, a trecut în opoziție, este Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, partid condus, după cum se cunoaște, de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Această decizie se dovedește a fi foarte bună, o decizie matură, pentru că nu ne putem face părtași la dezastrul spre care se îndreaptă România“, a punctat Ion Asaftei.