ALDE, de-a curmezișul față de Legea prevenției în sănătate

* Deputatul Cătălin Drăgușanu e de părere că nu e nici momentul și nu avem nici specialiștii care să inițieze un astfel de proiect, care să fie viabil în România zilelor noastre

Reprezentanții echipei ALDE din județul Neamț au criticat dur apariția, deocamdată în fază inițială, a unui proiect de lege în baza căruia românii care nu au dat pe la medic în ultimii cinci ani vor fi aspru pedepsiți în cazul în care se vor îmbolnăvi. Într-o Românie a oamenilor bolnavi și bătrâni, săraci și care nu au la dispoziție un sistem medical prietenos, o astfel de inițiativă legislativă nu își poate dovedi eficiența. Deputatul Cătălin Drăgușanu, copreședinte ALDE Neamț, și-a exprimat totalul dezacord față de inițiatorii acestui proiect, care sunt membri PNL. „Cei de la PNL au propus un proiect de lege prin care se dorește ca pacienții care în ultimii 5 ani nu au mers la medic pentru controale periodice, dacă sunt depistați cu o boală gravă, să fie obligați să susțină o parte din tratamentul afecțiunilor. Noi, ALDE, criticăm vehement această propunere și considerăm că nu este oportună o astfel de propunere în România zilei de astăzi. Nu se impune un astfel de program, iar această idee, de înființare a unei noi instituții, pentru că se vrea apariția Agenției Naționale a Prevenției, instituție care are nevoie de cel puțin 10% din fondurile alocate pentru sănătate, ceea ce ar însemna măcar jumătate de miliard de euro, ar presupune și o organigramă destul de stufoasă. Considerăm că nu e oportună în acest moment înființarea unei noi instituții. De asemenea, considerăm că nu e normal să trecem la măsuri coercitive pentru cetățeni, atâta timp cât nu s-a făcut o educație anterioară, știind foarte bine că cetățenii nu merg la doctori nu de frică, ci pentru că nu au bani suficienți sau, de multe, ori pentru că nu au timpul necesar pentru a sta la rând, la cabinetele medicale. Considerăm, de asemenea, că o astfel de inițiativă legislativă trebuie făcută de specialiști și să refer la cei ai Ministerului Sănătății, care ar trebui să vină cu un proiect de lege făcut profesionist, și nu de către niște parlamentari, care nu sunt specialiști în domeniul sănătății. Ei nu pot să scoată un proiect de lege care să fie funcțional. Din păcate, cei din PNL uită că oamenii din România, în ceea ce privește sănătatea, au multe alte probleme de rezolvat, până să le aplicăm noi măsuri coercitive, așa cum prevede acest proiect de lege. Deci ALDE solicită inițiatorilor acestui proiect să își retragă semnătura de pe el și să retragă întregul proiect“, a declarat deputatul Cătălin Drăgușanu.

În cazul în care va ajunge în dezbaterea comisiilor parlamentare din Camera Deputaților și Senatului, ALDE nu va vota acest proiect.

Mihael BALINT