„Alba-neagra“ cu adeverințele medicale pentru înscrierea copiilor la școală

Dispensar01 * Formularul care va cuprinde date complexe despre sănătatea copilului face parte dintr-un proiect legislativ, dar va deveni obligatoriu din acest an * Medicii de familie protestează, susținând că nu vor avea timp să consulte copiii în timp record * Avizul epidemiologic este tarifat la 15 lei, dar unii doctori de familie mai fac și acte caritabile * Analizele nu mai sunt obligatorii

Numărătoarea inversă a început, iar părinții care au copii mici aleargă disperați pe la cabinetele medicilor pentru obținerea avizului epidemiologic necesar la înscrierea în creșe, grădinițe și clasa zero. Unii îi trag de mânecă pe medici să le dea trimitere pentru analize, deși investigațiile de laborator nu mai sunt obligatorii, dacă pacientul nu prezintă simptome de boală. Alții au auzit că pruncii vor fi „scanați“ din cap până-n picioare pentru completarea unei adeverințe complexe, care va conține precizări privind simptome de astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învățare/dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză, dar și informații privind alergii la medicamente, alimente sau altele și ce medicamente sau vaccinuri a efectuat, plus înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală și presiunea arterială (pentru copii peste trei ani).

„Adeverința-tip nu a ajuns în posesia noastră și, din câte am înțeles este vorba despre un proiect legislativ supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătății, nu de un normativ care s-ar aplica deja. Sigur că suntem și noi curioși dacă și când vor ajunge formularele la noi, având în vedere că au mai rămas doar câteva zile până la începerea anului școlar, și cred că sunt la asentimentul colegilor mei când afirm că va fi imposibil să completăm, în timp record, asemenea adeverințe“, ne-a declarat dr. Lucia Mezei (foto), medic de familie de specialitate pediatru la un cabinet din Piatra Neamț.

* Sporirea birocrației și scăderea calității actului medical

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a emis un comunicat e presă prin care atrage atenția guvernanților că modificările propuse de Ministerul Sănătății pentru înscrierea copiilor în noul an școlar transferă atribuțiile medicului școlar către medicul de familie și nu sunt fezabile. AREPMF consideră modificările propuse și aflate în dezbatere publică drept nerealizabile și având ca rezultate imediate sporirea birocrației în cabinetele de medicină de familie și scăderea calității actului medical. „Consultațiile de triaj epidemiologic și controalele periodice nu se pot efectua într-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea și varietatea serviciilor prestate. Programările și accesul pacienților la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioadă scurtă de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși un număr de 500 copii preșcolari și școlari va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultații preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultații pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proporțional cu timpul acordat consultației“, explică reprezentanții AREPMF, asociație reprezentată în județul Neamț prin filiala condusă de dr. Mihaela Covrig.

* Încă un aviz epidemiologic de la medicul e familie

Potrivit aceluiași act normativ supus dezbaterii publice, revenirea în colectivitate după absențe mai mari de trei zile va fi condiționată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, fapt care de asemenea îi supără pe medicii de familie, motivat în opinia lor prin aceea că oricum triajul epidemiologic se realizează zilnic în cabinetele de medicină școlară, deci nu are rost să se creeze aglomerație în sala de așteptare a cabinetelor de medicină de familie, crescând riscul transmiterii unor boli infecțioase.

Avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie pentru intrarea în colectivitate a copilului la început de an școlar a fost tarifat la minimum 15 lei, potrivit recomandării Asociației Medicilor de familie. „Asociația ne-a recomandat să cerem minim 15 lei pentru avizul epidemiologic, fiind serviciu la cerere, nedecontat de Casa de Asigurări de Sănătate, dar fiecare medic este liber să decidă cât ia și… dacă ia bani pentru acest serviciu. Sunt colegi care iau, sunt colegi care se uită la om și când îl văd că-i necăjit și are mai mulți copii nu-i mai cer nici un leu“, a mai spus dr. Mezei.

Oficial, pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea preșcolarilor și elevilor, frecventarea învățământului în noul an școlar vor fi depuse la sediul unităților de învățământ până la data de 1 octombrie 2015. Dar, se știe, încă din prima zi se cere cel puțin avizul epidemiologic.

Geanina NICORESCU