Ajutor pentru liceenii care provin din familii sărace

bursa eleviOdată cu începerea noului an școlar, „bobocii“ abia familiarizați cu regulile liceelor trebuie să știe că au posibilitatea să obțină burse sociale, în anumite condiții stabilite prin lege.

Inspectoratul Școlar Județean Neamț anunță că Programul național de protecție socială „Bani de liceu“ va continua și în anul școlar 2015-2016. Sprijinul financiar se acordă lunar, în cuantum de 180 lei, de la începutul anului școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție.

Depunerea cererilor la unitatea de învățământ la care este înscris elevul are loc în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, urmând ca, până pe 23 octombrie, comisiile de specialitate să efectueze anchetele sociale și evaluarea eligibilității cererilor înscrise.

După centralizarea datelor și stabilirea beneficiarilor, pe 28 octombrie vor fi afișate pe internet listele cu numele beneficiarilor. În perioada 28 octombrie – 2 noiembrie vor putea fi depuse contestații. Rezolvarea contestațiilor se va face până cel târziu pe 6 noiembrie.

Sprijinul financiar se sistează dacă elevul absentează nejustificat minimum 20 de ore, la diferite discipline de învățământ sau a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile. De asemenea, nu va mai primi bursă elevul care a obținut sub nota 7 la purtare sau care pur și simplu nu mai frecventează cursurile unității de învățământ sau a fost exmatriculat.

Evident, în cazul în care există elevi care au același venit al familiei, la departajarea lor se va ține cont, în primul rând, de statutul juridic sau medical al elevilor, în sensul că au prioritate orfanii, urmașii eroilor revoluției, bolnavii de TBC și care se află în evidența dispensarelor școlare, cei care suferă de diabet, boli maligne, sindrom de malabsorbție gravă, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatie congenitală, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă sau reumatism articular, handicap locomotor.

Al doilea criteriu de departajare este domiciliul. Au prioritate elevii proveniți din mediul rural și care sunt școlarizați în altă localitate. În al treilea rând contează media generală a anului școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea sprijinului financiar în cadrul Programului național de protecție socială „Bani de liceu“.

Anul trecut au beneficiat e bursă socială 3.053 de liceeni, mai mulți decât în anul școlar precedent.

Geanina NICORESCU