Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni & ALCEDO, un nou început pe drumul spre performanța agricolă
”AGRIfest este un bun prilej de a ne întâlni, pentru ca, împreună cu dumneavoastră, clienții noștri, să vedem cum arată culturile, cum se comportă în câmp produsele pe care vi le oferim. Este foarte important pentru noi”. Așa și-a început ”pledoaria” Gabriela Rizescu, director marketing ALCEDO. După care a prezentat oferta de produse pentru tratamentul semințelor, alte inputuri foarte necesare practicării unei agriculturi de performanță.
Și a mai adăgat ceva menit a ne ”gâdila” patriotismul local. Manifestarea de ieri, găzduită de SCDA Secuieni, a fost a cincea pe care ALCEDO a organizat-o la nivel național. ”Am vizitat toată țara. În zona Piatra Neamț-Roman sunt cele mai frumoase culturi pe care le-am văzut până acum. Ca stadiu de vegetație, la momentul acesta. Zici că sunt pictate. Sunt excelente! Semn că s-a utilizat o tehnologie foarte bună, aplicată de profesioniști adevărați”. Bravo lor!
”A devenit o tradiție ca luna iunie să fie dedicată acțiunilor de promovare și transfer a rezultatelor științifice în agricultură”, declară dr.ing. Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni
Rep.: Pentru SCDA Secuieni, iunie este o lună încărcată în evenimente agricole și manifestări științifice de anvergură, de înaltă ținută. Acum, sunteți gazda și partenera unui asemenea moment. Detaliați, vă rog!
Elena Trotuș: Sigur, pentru Stațiunea Secuieni a devenit o tradiție ca luna iunie să fie dedicată acțiunilor de promovare și transfer a rezultatelor științifice în agricultura zonală, în agricultura României. Am debutat deja cu o primă manifestare de acest gen, care a avut loc pe data de 3 iunie. A fost o întâlnire cu cultivatorii de cereale păioase, porumb și floarea soarelui și pe care am organizat-o împreună cu firma Saaten Union. Acum, în parteneriat cu firma ALCEDO, dorim să promovăm tehnici, tehnologii și produse pentru combaterea buruienilor din cultura porumbului. Săptămâna viitoare, în data de 21 iunie, vom promova în agricultura României, către specialiști și fermierii mici ori mari, tehnologii de cultivare a plantelor de câmp bazate pe un sistem de protecție a culturilor de tip Bayer. În perioada 27-29 iunie participăm la Salonul Regional al Cercetării, care va avea loc la Bacău. Sigur, acolo vom încerca din nou să promovăm creațiile și rezultatele obținute de sectorul de cercetare din cadrul Stațiunii Secuieni, din ultimii ani. În data de 12 iulie vom organiza, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, o întâlnire cu cultivatorii de plante de câmp, cu mici și mari fermieri din zona noastră, prilej cu care vom prezenta rezultatele obținute în domeniul ameliorării cânepei monoice. Asta pentru că SCDA Secuieni este singura unitate de cercetare din România care are ca obiect de studiu, de cercetare și ameliorare a cânepei monoice. Avem rezultate deosebite în acest domeniu, suntem cei care am elaborat tehnologiile de cultivare a acestei specii. În acest context, este și interesul Ministerului Agriculturii de a promova această cultură și de a găsi toate căile și posibilitățile pentru extinderea acestei specii în cadrul culturilor de câmp.
Rep.: Programul este impresionant, de un real interes pentru agricultori mari și mici. Când v-ați gândit la amploarea tuturor acestor evenimente ați mizat pe ceva sigur…
E.T.: Singuri nu am putea organiza atâtea manifestări pentru promovarea rezultatelor, pentru că ele impun costuri financiare mari. Parteneriatele pe care noi le realizăm, an de an, cu firmele poroducătoare de pesticide, de semințe de calitate și de îngrășămite chimice, sunt benefice. Pe de o parte sunt utile unităților de cercetare agricolă, pentru că ele își promovează rezultatele, dar și pentru marile companii care își fac cunoscute produsele şi ofertele specifice. Consider că este un mare câștig și pentru fermieri, dar și pentru specialiștii din agricultură. Ei fiind cei care valorifică rezultatele cercetării științifice, noile produse puse la dispoziţia lor de marile companii de profil, furnizoare de inputuri pentru agricultură. Cred din tot sufletul că și întâlnirea de acum să fie un câștig pentru toți participanții și, de ce nu?, pentru toată agricultura din partea de est a țării şi chiar din toată România.
Rep.: Locul SCDA Secuieni pe ”tărâmul” performanței agricole este clar definit, se știe foarte bine asta. Dovadă și numărul foarte mare de fermieri și specialiști agricoli, venți din toate județele Moldovei, dovedește cu prisosință acest lucru. Un loc de frunte în domeniul cercetării agricole, un loc clădit cu multă migală și știință, timp de jumătate de secol. O perioadă marcată de multe vitregii, de urcușuri și coborâşuri „croite” după tiparul vremii și al vremurilor…
E.T.: Anul trecut, pe 14 iunie, la SCDA Secuieni, am organizat aniversarea a 50 de ani de activitate. Deja suntem în al 51-lea an de cercetare – dezvoltare agricolă la Stațiunea Secuieni. Suntem o unitate cu tradiție, o unitate bine cunoscută și respectată în rândul fermierilor și al specialiștilor din agricultură. Dorința noastră este de a ne menține pe aceste coordonate înalte și pe viitor. Vrem să asigurăm fermierilor semințe la soiurile și hibrizii plantelor de cultură dintre cele mai pretabile la condițiile pedoclimatice din zona Moldovei, să le punem la dispoziție tehnologii de cultivare specifice pentru arealul în care noi ne desfășurăm activitatea. Dorim să continuăm să le asigurăm agricultorilor consultanța științifică necesară. Mai ales în condițiile destul de diferite și deosebite pe care le pune agricultura în fața fermierilor de astăzi. Probleme care, în cea mai mare parte, sunt generate de condițiile pedoclimatice specifice fiecărui an agricol. Se știe, nici un an agricol nu este asemănător cu altul.
Rep.: Cum se prezintă, în acest moment, cel pe care îl parcugem acum?
E.T.: Este un an agricol deosebit, care, prin condițiile sale climatice, a influențat negativ dezvoltarea și creșterea plantelor de cîmp, până în momentul de față. Desprimăvărarea s-a realizat destul de târziu, în această zonă am avut zăpadă până aproape de sfârșitul lunii martie. Luna aprilie a debutat cu precipitații și cu temperaturi destul de scăzute, fiind nevoiți ca primele lucrări în cîmp să le realizăm în a doua jumătate a lunii aprilie. Atunci când temperaturile au fost mult mai ridicate decât cele normale, după care s-a instalat o perioadă de secetă, care a durat efectiv 36 de zile, din momentul în care am ieșit în câmp, la înfiițarea culturilor agricole de primăvară. În aceste condiții, germinarea semințelor a fost influențată negativ, pentru că în stratul superficial al solului se simțea lipsa acută de precipitații. Răsărirea plantelor a fost destul de neuniformă și, desigur, creșterea plantelor, în primele faze de vegetație, a fost destul de greoaie. Observăm și acum că talia plantelor la cerealele păioase este mult mai redusă comparativ cu talia normală. În aceste condiții, când temperaturile medii lunare pe aprilie au fost mai mari cu 2,2 grade Celsius față de media multianuală, iar în luna mai cu 2,5 grade Celsius mai mari față de media multianuală, ne-am confruntat cu atacuri destul de agresive produse de unii dăunători de sol, în special de puricii de pământ. Ceea ce a impus aplicarea unor tratamente pe vegetație cu diferite insecticide, suplimentând astfel costurile pe unitatea de suprafață.
Consider că aceste întâlniri, organizate anual, cu fermierii și specialiștii din agricultură, sunt foarte benefice, pentru că, în astfel de ocazi, prezentăm și vedem efectiv evoluția culturilor agricole, în funcție de tehnologia aplicată, în condițiile specifice unui an agricol.
Gabriela Rizescu, director marketing ALCEDO:
”Cine nu tratează cu fungicide culturile înfințate toamna, n-are ce căuta în agricultură!”
”Cum spuneam în debutul aceastei manifestări agricole, AGRIfest e un bun prilej de prezentare a noutăților din domeniul protecției plantelor de cultură, dar AGRIfeste este și Sărbătoarea Câmpenească ALCEDO.
Voi începe cu prezentarea ofertei ALCEDO din acest an. La fungicide avem 5 produse prezentate în filmul pe care îl vizionați, ele fiind incluse și în catalogul pe care l-ați primit la sosire. Până acum furnizorii nu și-au anunțat intenția de a modifica prețurile pentru campania agricolă de toamnă. Cine nu tratează cu fungicide culturile înființate toamna, n-are ce căuta în agricultură!
În zona de aici sunt specifice anumite insecte, cum sunt gândacul ghemos și viermele sârmă. Motiv pentru care vă recomand să mergeți pe tratamente cu insectofungicide, unde vă prezentăm acum tot 5 produse oferite de firma ALCEDO. Venim și cu un pachet special care include un insecticid și fungicid, la care se aplică o reducere de 20 la sută.”
Ca un bun specialist în domeniu, Gabriela Rizescu a atenționat fermierii în legătură cu noile reglementări impuse de Uniunea Europeană referitoare la unele produsele de protecție a plantelor, care ar afecta albinele. Produse care nu sunt interzise, ci restricționate pe o perioadă de doi ani.
Măsuri discutabile, după părerea mai multor agricultori, mai ales că ele nu au fost stabilite de specialișții care lucrează în acest sector de activitate.
Pagini realizate de Tina CONDREA / Foto: Sorin PRUTEANU