Agricultură, tot cu sapa!

Tina-agricultura*În Neamţ e ceva mai bine!

Statistică foarte sumbră: conform statisticlior, mai bine de jumătate din fermierii români  fac agricultura „cu sapa”. E un fel de a spune! Că un tractor tot se mai găseşte pentru arat, lăsât boii şi caii în pace. De grâu nu se atind, pentru la această cultură toate lucrările sunt mecanizate. Dar, în cazul planteor prăşitorate, tota sapa-i baza!

Lipsa resurselor financiare îi ţin la acest nivel de a face agricultură. Aşa se explică şi de ce România este ţara cu cea mai mică rată de mecanizare a lucrărilor agricole din Uniunea Europeană.

La nivel naţional, în acest moment, cel puţin jumătate de milion de români, care primesc subvenţii pentru agricultură, lucreaza pământul cu sapa. Asta pentru că suprafeţele sunt mici, la fel şi veniturile agricole realizate. În asemenea condiţii, este foarte greu dacă nu chiar şi imposibil   accesul micilor fermieri  la imputuri, care sunt foarte costsitoare, de la un an la altul tot mai scumpe. Vorbim de seminte de calitate, îngrăşăminte chimice, motorină, produse pentru protecţia plantelor. Ei trăiesc din ceea ce cultivă cu sapa, adică  la limita subzistentei.

Cei mai multi dintre  fermierii, care lucrează pământul „cu sapa”,  au teren cu suprafeţe cuprinse  între 1-3 hectare şi nu dispun de suficiente resurse financiare pentru plata lucrărilor de mecanizare a agriculturii.

În Neamţ, ceva mai bine!

Sub aspectul muncii pământului sapa se stă mai bine, deşi media de proprietate asupra terenurilor agicole este foarte scăzută şi la noi. În prezent,  în judeţ,  avem 25.095  proprietari nemţeni de pământ ce deţin suprafeţe cuprinse  între 1 şi 5 hectare, în total, ele însumează  52436 ha. Adică mai mult de un sfert din suprafaţa totală arabilă a judeţului Neamţ.  În medie, rezultă o medie cu puţin peste 2 hectare de proprietar.  Cu suprafeţe  de până la 30 de hectare sunt 2426 exploataţii agricole care au adunat 23201 ha. Deja vorbim de comasarea terenurilor prin asociere ori arendare. Cu terenuri peste 30 ha sunt 632 de unităţi care lucrează  98.960 ha.

Faţă de alte judeţe, chiar dacă media de proietate este scăzută, terenurile se lucrează în sistem asiciativ. În ferme mai mari ori mai mici. Se vede asta cu ochiul liber, prin uniformitatea culturilor, pe suprafeţe întinse. Apoi, o dovedesc şi producţiile agricole medii obţinute. Sum mai mari  comparativ cu  cele realizate la nivel naţional, nu doar în Moldova. Vorbim de principalele culturi agricole.

*Sapa, unealtă la mare preţ în lumea satelor

Ponderea mare a muncii manuale în agricultură este reflectată si în activitatea distribuitorilor de unelte. Furnizorii de sape şi unelte de genul asta – sape, greble, furci – traiesc foarte bine şi nu sunt pe cale de dispariţie, susţin specialiştii în domeniu.

În străinătate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. În rest, toată agricultura este mecanizată. Chiar şi Bulgaria este mai mecanizată decât noi. La ei, cei care lucrează cu sapa sunt puţini, iar importanţi sunt agricultorii mari şi medii. La noi, in schimb, sunt mulţi cei care au suprafete mici şi le lurcreaza manual.

Potrivit datelor APIA, în România sunt înregistraţi aproximativ un milion de fermieri.

Tina CONDREA