Agricultorii, obligaţi să contribuie la Sănătate

Odată cu impozitarea veniturilor obţinute din activităţi agricole, începând din acest an, agricultorii şi fermierii nemţeni au de achitat şi contribuţii la asigurările publice de sănătate. Reglementările adoptate prevăd că agricultorii care sunt impozitaţi la normă de venit iau drept bază lunară de calcul a contribuţiei la sănătate exact valoarea anuală a normei de venit împărţită la 12 luni.

 „Pentru persoanele care realizează venituri din silvicultură, piscicultură şi venituri din activităţi agricole şi care determină venitul net în sistem real, se calculează contribuţia la sănătate ca diferenţă între totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate pentru obţinerea acestor venituri, raportată la 12 luni”, spune Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finaţelor Publice Neamţ. Cei care obţin astfel de venituri, sub salariul de bază minim brut pe ţară şi nu primesc ajutor social, vor achita o contribuţie la sănătate calculată doar pentru o treime din salariul minim brut naţional. Pentru persoanele care realizează venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit, obligaţia anuală de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină pe baza declaraţiei depuse de contribuabili. În acest caz, plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 octombrie inclusiv şi respectiv 15 decembrie inclusiv.

În cazul persoanelor care determină venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partida simplă, plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Suma de plată în contul contribuţiei la sănătate se stabileşte de organul fiscal prin decizia de impunere anuală, prin care se regularizează şi sumele datorate ca plăţi anticipate.

Agricultorii mai au de plătit, din acest an, şi un impozit pe veniturile obţinute. Acesta este de 16% în cazul când obţin venit pe bază de normă anuală de venit .

„Impozitul pe venitul din activităţile agricole se calculează de organul fiscal.  Contribuabilul care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs”.  Organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere, iar impozitul anual se achită în două rate egale, jumătate până la data de 25 octombrie şi jumătate până pe 15 decembrie.

Nemţenii care realizează venituri din activităţi agricole care se impozitează în sistem real au de efectuat plăţi anticipate în cursul anului, în contul acestui impozit. „Este vorba de activităţi agricole care nu sunt efectuate prin arendare, dar şi de activităţi de silvicultură şi piscicultură, la care se achită un impozit anticipat stabilit prin reţinere la sursă. Aceşti contribuabili sunt obligaţi să depună la organul fiscal, până la data de 25 mai, o declaraţie care cuprinde venitul realizat”, precizează purtătorul de cuvânt al DGFP Neamţ.