* La „Balul fermierului” s-a premiat performanţa agricolă!
Ieri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat prima ediţie a „Balului Fermierului”, singurul eveniment de acest tip de anvergură naţională, în cadrul căruia au fost recunoscute şi răsplatite cu diplome de excelenţă eforturile şi rezultatele deosebite ale producătorilor agricoli din întreaga ţară. Evenimentul a avut loc la Palatul Ghica Tei din Bucureşti. „Balul fermierului” vorba vine! La Palatul Ghica Tei nu s-a dansat, ci s-au premiat performanţele din agricultura României.
*Top 100 fermieri din România
Desemnarea câştigătorilor s-a realizat avându-se în vedere performanţele deosebite ale fermierilor obţinute în anul agricol 2013-2014, rezultate extraordinare care demonstrează că, în România, se poate face agricultură la standarde europene, cu respectarea cerinţelor consumatorului. Totodată, prin acordarea acestor distincţii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale doreşte să încurajeze producătorii agricoli să continue investiţiile şi eforturile, astfel ca şi agricultura românească să devină principalul motor al creşterii economice.
Ediția specială a revistei Agrointeligența – Top 100 fermieri, s-a lansat, ieri, la ”Balul Fermierilor” desfăşurat la Palatul Ghica Tei din Bucureşti.
”Agricultura și agricultorii au devenit vedete în ultima perioadă. Toată lumea descoperă sau redescoperă oportunitatea uriașă a acestui domeniu, precum și pe oamenii care împing lucrurile, cu o muncă susținută zi de zi, în direcția corectă. Top 100 – Cei mai puternici fermieri din România este, de fapt, o celebrare a muncii acestor bărbați și femei care aduc mâncarea pe masa românilor și fac aceasta fie că e arșiță, ploaie sau ger. Este o celebrare a celor care ridică satul românesc, care plătesc salarii dar și taxe și impozite. Celor zeci de mii de fermieri care fac performanță, deopotrivă mari, mijlocii sau mici le este dedicat acest eveniment. Este un demers jurnalistic care își propune să sensibilizeze opinia publică asupra problemelor din agricultură”, declară Vlad Macovei, directorul revistei Agrointeligența.
*Din Neamţ, 5 fermieri în competiţie
Din judeţul Neamţ, la Palatul Ghica Tei, au fost prezenţi la bal 5 fermieri nemţeni, cu toţii înscrişi în competiţia naţională. Mai multe detalii am aflat de la Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ. Cei 5 fermieri au fost selectaţi pe baza producţiilor record realizate în actuala campanie agricole, dar şi pe baza altor criterii de performanţă.
Pentru cea mai mare producţie de grâu realizată în această vară, participant la bal a fost desemnat Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi, la orz- Vasile Pop Silaghi de la Business Agro Consalting , iar la producţia de rapiţă pe Constantin Cocea de la CCG Agria. Tinerii fermieri au fost reprezentaţi la Palatul Ghica de Emil Prisecaru de la Agriemi Bahna, pentru rezultatele sale deosebite obţinute în domeniul agriculturii ecologice, sector vegetal. La categoria ferme zootehnice mijlocii a fost desemnat Dan Grădinaru cu a sa fermă avicolă din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roşie.
Vom vedea cu câte premii şi dimplome de excelenţă se vor întoarce acasă de la „Balul fermierului” ce a avut loc ieri la Palatul Ghica Tei din Capitală.
Tina CONDREA