“Agentul” Wood Tracking – captură importantă de lemn

lemnAlarmant: jumătate din transporturile de material lemnos din judeţ sunt ilegale!

Poliţiştii de la Bicaz au derulat joi, 11 iunie, o acţiune de combatere a furtului de material lemnos din păduri şi au depistat pe strada Piatra Corbului o autoutilitară cu două remorci de buşteni. Maşina a fost trasă pe dreapta pentru control şi s-a dovedit că era un transport illegal. “În urma legitimării conducătorului auto, un bărbat de 37 de ani, din Bicazu Ardelean, și a verificării documentelor, s-a constatat că pentru cantitatea de 55,21 mc lemn de esență rășinoase documentele emise nu era conforme cu legislația în vigoare, lipsind tocmai codul on-line generat de sistemul informatic”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Cantitatea de lemn, în valoare de 16.560 lei, a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Brateș, iar şoferul a fost amendat cu 2.000 lei.
Tot joi, la ora 4,30, polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Poiana Teiului, cu ocazia controlului circulaţiei materialelor lemnoase, au depistat pe DN 17B, în localitatea Topoliceni, un bărbat de 44 de ani, din Dorna Arini, judeţul Suceava, în timp ce conducea o autoutilitară cu care transporta cantitatea de 3,60 mc cherestea răşinoase fără a avea aviz de însoţire sau documente comunitare echivalente acestuia. Lemnul a fost confiscate şi şoferul amendat tot cu 2.000 de lei.

În ultimele 8 luni, poliţiştii nemţeni au fost ajutaţi în activitatea de depistare a celor care taie illegal pădurile de o aplicaţie informatică, o bază de date în care se înregistrează fiecare transport de material lemnos. Denumită Wood Tracking, această aplicaţie este practic un program prin care se monitorizează transporturile de masă lemnoasă din pădure, ce este în vigoare din 8 octombrie 2014. Fiecare operator este obligat să înregistreze fiecare transport şi în acel moment primeşte un cod care se înscrie pe avizul de însoțire, alături de data, ora, minutul și secunda emiterii codului; acest cod fiind generat online de către aplicațiile existente. Instituirea acestui sistem care monitorizează în timp real mişcările de material lemnos a fost extrem de eficient şi un adevărat sprijin în munca poliţiştilor. “Din momentul operaționa-lizării acestei baze de date și până în present, la nivelul județului Neamț polițiștii au verificat în a-plicația informatică 1.072 de autovehicule privind legalitatea transportului lemnos efectuate. Astfel, au fost aplicate, în perioada octombrie 2014 – mai 2015, un număr de 547 de sancțiuni contra-venționale privind încăl-cările prevederilor Legii 171/2010 și a fost con-fiscată cantitatea de 649 mc de lemn”, a mai spus ofiţerul de presă. Wood Tracking sau Radarul Pădurii cum a mai fost supranumit, este un sistem naţional, oricine vede un transport de material lemnos putând apela 112 şi anunţa autorităţile care fac verificări privind legalitatea acelui transport.

Cristina IORDACHE