Agenţia Nord – Est a pierdut patru oameni, dar activitatea nu este afectată

apostolConstantin Apostol, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regionale Nord – Est şi trei dintre subalternii săi, directori şi şefi ai agenţiei, împreună cu directoarea Inter Print SRL Bacău au fost condamnaţi definitiv pentru fraudă cu fonduri europene şi respectiv complicitate.

Aşa cum am relatat în ediţia de week-end a ziarului nostru, Curtea de Apel Bacău a dispus, prin sentinţa definitivă, o majorare de pedeapsă în cazul şefului ARDNE şi a directoarei Gabriela Ciubotaru, care au acum doi ani şi jumătate respectiv doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare. Instanţa le-a luat şi dreptul de exercitare a funcţiilor prin care au comis faptele de corupţie. Astfel, Constantin Apostol nu mai este şeful ADRNE, iar Gabriela Ciubotaru nu mai este directorul general al Inter Print SRL Bacău. Mai mult, firma a pierdut şi utilajul de tipografie, aflat sub sechestru din 2012, conform măsurii dispuse de DNA în vederea recuperării prejudiciului de aproape 700.000 lei, revendicat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu tot cu dobânzi şi penalităţi.

ADRNE nu l-a pierdut doar pe directorul Apostol, ci şi pe trei directori de programe din cadrul agenţiei. Este vorba de Gheorghe Harja – director al Direcţiei Organism Intermediar POR, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, de Ioan Romeo Sauciuc -şef birou asistenţă tehnică şi relaţia cu AMPOR, care a beneficiat de o reducere de pedeapsă şi are acum un an şi jumătate închisoare cu suspendare, şi de Ionel Popa – şef birou evaluare, selecţie şi contractare, care la fel a scăpat cu un an şi jumnătate de închisoare cu suspendare. În schimb, curtea le-a interzis exercitarea funcţiilor deţinute la momentul comiterii faptelor, ceea ce face ca dintr-o dată ADRNE să rămână fără patru oameni. Situaţie fără precedent, ce a determinat ca pe site-ul agenţiei să fie publicat un anunţ adresat colabopratorilor: “Astăzi, 13 februarie 2015, am luat act de Hotararea nr. 166/2015 a Curtii de Apel Bacau, prin care colegii noştri, Contantin Apostol, Gheorghe Harja, Ionel Popa şi Romeo Sauciuc au fost condamnaţi în dosarul 13346/180/2012. Îi asiguram pe toti beneficiarii Programului Operaţional Regional, Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi pe toţi colaboratorii noştri regionali, naţionali şi internaţionali cî activitatea Agenţiei nu va fi afectată de această situaţie şi va continua în parametrii normali. Vă mulţumim pentru înţelegere!”.

*Prejudiciul împărţit între cei cinci inculpaţi

Foştii funcţionari publici mai sunt obligaţi de instanţă să efectueze câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, la una din firmele aparţinând Consiliului Judeţean Bacău, în cazul lui Apostol, respectiv la Primăria Piatra Neamţ –Direcţia de Asistenţă Socială sau la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, în cazul celor trei foşti salariaţi. De asemenea, toţi trebuie să se prezinte periodic la serviciul de Probaţiune Neamţ şi să urmeze un program de reintegrare socială. Termenul de încercare este pentru fiecare de trei ani, timp în care dacă nu respectă condiţiile suspendării ori dacă săvârşesc altă infracţiune riscă să ajungă la închisoare.  Potrivit rechizitoriului prezentat în instanţă de DNA, Constantin Apostol şi cei trei subalterni ai lui şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene. Astfel, aceştia ar fi înlesnit obţinerea pe nedrept de către societatea Inter Print SRL Bacău a sumei de 689.581,47 de lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Totodată, daunele în acest dosar le-au fost imputate tuturor celor cinci inculpaţi.

Cristina IORDACHE