*Cafeaua de la automatele din Spitalul nou și cel vechi costă 2 lei
*99% din automatele de cafea din Piatra Neamț – inclusiv cele de la Prefectură sau Consiliul Județean – oferă același produs la 1 leu
* În oraș sunt și automate unde cafeau costă 50 de bani – la Direcția Agricolă și la Direcția de Finanțe
Pacienții sau aparținătorii care ajung la Spitalul Județean Neamț sunt o vacă bună de muls inclusiv pentru comerciantul care vinde cafea prin automate în această instituție sanitară.
În timp ce la 99% din aparatele de acest gen amplasate în diverse instituții din Piatra Neamț produsul respectiv costă maximum 1 leu, la Spitalul Județean Neamț, aparatele montate atât în corpul nou de clădire cât și în cel vechi au afișat prețul de doi lei pentru dorita băutură servită în pahar de plastic.
Această situație e una total anormal pentru o economie de piață în care rulajul duce la scăderea prețului. Iar spitalul județean este, din acest punct de vedere, ceea ce se cheamă un vad comercial bun. Clienții potențiali pentru aceste aparate sunt pacienții care sunt internați pe cele peste 800 de paturi. Cel puțin tot pe atât e și numărul angajaților din spital care ar putea cumpăra produsul și de două-trei ori mai mare ar fi numărul aparținătorilor care trece zilnic pe lângă respectivele automate.
Practica prețului exagerat este cu atât mai imorală cu cât efectiv, de pe margine, în ceea ce-i privește pe pacienți sau aparținători, pare că se bagă mâna în buzunarul unor oameni și așa amărâți sau afectați de necazuri.
Salariații din spital sunt și ei nemulțumiți de prețul cafelei. Mai ales că prețul dublu trebuie plătit nu doar de cazurile fericite cu salarii mai dolofane ci și de asistentele sau restul personalului cu salarii de opt-nouă milioane de lei vechi.
„Nu înțeleg ce e cu acest dublat. Parcă am avea salarii de o sută de milioane și nu ar mai conta fiecare bănuț pentru noi. Cafeaua nu are nimic în plus față de produsul similar care se vinde în alte instituții, la automate, la preț jumătate față de la noi. Păi ăla care vinde cu un leu are și el un adaos, un profit, nu? Măcar de 30-40 de bani. Înseamnă că ăsta care vinde la noi, la prețul de 60-70 de bani mai adaugă cel puțin un leu și treizeci de bani. Asta înseamnă că are adaos de peste 200 la sută. Japcă!”, spunea iritată o asistentă.
Japcă sau nu, vadul comercial de la Spitalul Județean este privit cu invidie de concurenții din domeniu. Care concurenți nu se sfiesc să spună că ei ar fi mulțumiți să vândă și la „prețul corect” de un leu dacă ar prinde un așa vad tentant.
Dacă…