Adrian Bourceanu, avocatul care ar putea schimba fața PSD: ”Voi lucra la identificarea acelor oameni care pot aduce un plus de valoare partidului”

ad. b PSD Neamț a intrat în era alegerilor, în această vară având loc alegeri la comune, orașe, municipii, inclusiv la organizația județeană. Până acum, și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al organizației județene, doi avocați. Primul, președintele Comisiei pentru Revizuirea Constituției, senatorul Ioan Chelaru, cel de al doilea, consilierul județean Adrian Bourceanu. Președinte al TSD Neamț, Adrian Bourceanu a acordat, Ziarului Ceahlăul, un interviu.


Rep:  – De ce v-ați gândit să candidați la președinția PSD Neamț??

Adrian Bourceanu: – Mi-am anunțat intenția de a candida la Președinția Partidului Social Democrat – Organizația Neamț, pentru că reprezintă un pas firesc, după ce am deținut vreme de 2 mandate funcția de Președinte al Organizației Tineretului Social Democrat Neamț, astfel încât, cred eu că a fost o decizie bine cumpănită, o trecere lină, spun eu, importantă, dar și lină, în cariera politică.

Rep: – De ce în acest moment?

A.B: – Momentul ales nu are legătură cu vreun eveniment politic sau altul, ci este vorba de campania internă pentru alegerea unei noi conduceri a PSD Neamț, înaintea unei lupte electorale importante , și mă refer aici la Campania electorală din 2016.

Față de cele două considerente, respectiv încheierea unui mandat la TSD și pregătirea unei lupte electorale viitoare importante, spun eu că sunt argumente suficiente pentru această candidatură, anunțată, iată,  public, acum.

Rep: –  Dacă veți câștiga, ce schimbări veți aduce Organizației?

A.B: Dacă voi câștiga, schimbările aduse organizației vor viza transparența actului decizional, referindu-mă aici la faptul că este absolut necesară o mai bună comunicare și un mai bun dialog cu structurile de conducere din partid înaintea luării deciziilor importante pentru partid și pentru comunitatea noastră, iar dincolo de această primă măsură a asigurării unei transparențe decizionale, mă gândesc și la necesitatea primenirii reprezentanților Partidului Social Demcrat – Organizația Neamț și mă refer aici la oamenii care sunt vizibili în ochii opiniei publice. În același timp, o dată făcute cele două lucruri, respectiv asigurarea transparenței actului decizional și primenirea resursei umane, respectiv identificarea acelor oameni care pot aduce un plus de valoare partidului, urmează a treia componentă esențială, respectiv comunicarea cu mass-media, și respectiv cu opinia publică, un capitol la care PSD Neamț a avut de suferit, sau pot să spun, o oarecare pierdere în credibilitate.

Sintetizând toate răspunsurile date întrebării dvs, cred că până la urmă totul se reduce la credibilitatea structurii de conducere față de proprii săi membri pe de o parte, și la credibilitatea partidului  în ochii cetățeanului.

Rep: Vedeți necesitatea unor schimbări și la nivelul organizațiilor municipale, orășenești și comunale??

A.B. – La întrebarea dvs. am răspuns oarecum indirect mai sus. Într-adevăr se resimte necesitatea unor schimbări la toate nivelurile organizațiilor municipale, orășenești și comunale, schimbări care trebuie să vizeze nu doar resursa umană, ci și viziunea.

Rep:-  Cum vedeți alegerile locale din 2016?

A.B: – Alegerile locale din 2016 vor fi foarte dure, grele, și vor necesita o regândire, o repliere a dialogului,  a contactului cu simpatizanții, votanții și militanții PSD-ului. Suntem un partid aflat la guvernare, care în mod inevitabil pe lângă măsurile bune pe care le-a luat și le ia în continuare, va suferi o uzură dată de actul guvernăării în sine.

De aceea, alegerile din 2016 nu vor fi foarte comode pentru PSD, așa cum nu vor fi ușoare pentru nici una din formațiunile politice, mai cu seamă din perspectiva experienței politice pe care a oferit-o alegerile prezindențiale de anul trecut.

S-a văzut cu acea ocazie o dorință a publicului de schimbare a mentalității oamenilor politici, și o dorință de schimbare a tot ceea ce a însemnat sistem politic înaintea acestor alegeri. Se vorbește din ce în ce mai mult de nevoia unor candidați independenți, o idee cred eu nocivă pentru politica românească, și pentru actul de guvernare în genere, pentru că niciodată un candidat independent nu poate fi susținut în actul decizional, care trebuie să rămână unul politic. În toată lumea, și în cele mai importante state democratice decizia guvernării este una politică. Este însă greșeala noastră, a oamenilor politici, întucât generăm o astfel de gândire din partea populației și profit și de această ocazie pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea schimbării viziunii în actul politic și actul administrativ. O astfel de schimbare a viziunii  nu se poate face decât cu oameni, care să fie dispuși și să aibă acele ingrediente care să le permită să gândească mai departe de șabloanele politice clasice, mai departe de ceea ce a fost în trecut, de oameni care să își depășească barierele gândirii politice.

Rep: Credeți că mai sunt șanse ca PSD să acceadă la conducerea Primăriei Piatra Neamț??

A. B. – Cred  că sunt șanse ca PSD să acceadă la conducerea Primăriei Piatra Neamț dacă va schimba radical modul de dialog cu cetățenii din Piatra Neamț, și mă refer aici la trecerea de la discursul pur politic la discursul administrativ. Se pare că cetățenii din Piatra Neamț au rezonat cel  mai bine la proiectele Municipalității, și mai puțin la acele discursuri clasice, și este firesc să fie așa. Viitorul candidat din partea PSD la Primăria Piatra Neamț trebuie să aibă prospețimea gândirii de a se prezenta în fața cetățenilor cu date clare, certe, statistice, matematice, cu proiecte, cu idei pentru dezvoltarea orașului, și mai puțin cu discursuri politice. Dacă vom găsi un astfel de candidat, dacă acest candidat va fi și mai puțin uzat politic, noi vom putea câștiga Municipiul Piatra Neamț – reședința de județ.

Rep – Pe cine vedeți candidat la Primăria Piatra Neamț?? Dar la Roman, Târgu Neamț și Bicaz??

A.B: -Pot, cel mult, să ilustrez profilul unui candidat așa cum îl văd eu și așa cum l-am descris mai sus. Este prematur să propun nominal candidați la aceste primării, cu atât mai mult cu cât tocmai ce am vorbit de necesitatea asigurării transparenței actului decizional. Desemnarea unui candidat la o funcție sau alta nu trebuie să fie apanajul unei singure persoane, nici măcar dacă această persoană deține funcția de președinte a partidului, ci desemnarea unui candidat trebuise să fie apanajul structurilor de conducere și a unei decizii care se i-a în structurile deliberative ale partidului. Oricum , este clar că laTârgu Neamț și Bicaz nu se pune problema sau nu ar trebui să se pună problema înlocuirii candidaților- primari în funcție, cu atât mai mult cu cât cei doi primari au spart acest blocaj în care PSD Neamț a stat vreme de mai bine de 8 ani, în sensul de a nu cuceri nici o primărie de la nivel urban, iar pe de altă parte, acești oameni au dovedit calități administrative excelente în acest mandat care se apropie de final.

În ceea ce privește Primăria Piatra Neamț și Primăria Roman, întradevăr trebuie identificați cei mai buni candidați, cu mențiunea că desemnarea acestor doi candidați trebuie să fie rodul unei activități deliberative a structurilor de conducere a partidului, și nu decizia unei singure persoane.În tot cazul, și la Piatra Neamț, și la Roman, alegerile pot fi câștigate de PSD doar dacă vom găsi oamenii potriviți.

Nu cred că populația Județului Neamț este calată pe un partid sau altul, ci cred că populația poate fi convinsă de oameni care vin cu proiecte reale, și care abandonează discursul politic în favoarea dialogului administrativ, chiar tehnic.

Irina ȘTEFĂNESCU