Singurul înscris în cursa pentru șefia Biliotecii Județene GT Kirileanu, scriitorul Adrian Alui Gheorghe pare să aibă în față emoțiile unui concurs în care candidează de unul singur.
Până ieri după amiază – informație confirmată de Dan Ailincăi, purtătorul de cuvânt de la Consiliul Județean Neamț – nicio altă persoană nu se înscrisese la concursul care va avea loc peste câteva zile.
De ce a ales actualul director al Direcției pentru Cultură varianta unei schimbări de macaz în carieră ține și de conceptul de provocare, dar şi de ideea de a sluji în „Templul Cărții”. „Biblioteca e un loc sfânt al cunoașterii și educației. Este e un muzeu viu care adună trecut și prezent”, spune Adrian Alui Gheorghe.
Vrea să plece la drum cu formule de înnoire a dialogului cu cititorii, cu o dinamizare – în pas cu vremurile – a relației cu iubitorii de lectură dar, din start, ține să precizeze că nu va fi în situația de a gestiona o „tristă moștenire”: „Costică Bostan lasă în urma sa o zestre nemaipomenită. El este unul dintre cei mai apreciați bibliotecari din țară și proiectul meu de viitor pleacă de la această temelie. Dinamizarea relației cititor – cuvânt scris o văd prin construcția unui echilibru între savoarea răsfoirii paginilor de carte și metodele moderne de lectură și de arhivare. Digitalizarea informației, a cunoașterii și a culturii este un fenomen general de care nu ne putem feri și pe care trebuie să știm a-l folosi. Printre proiectele mele care vizează crearea unei relații speciale cu cititorul tânăr, aducerea lui la bibliotecă, se numără și folosirea mesajului virtual, gen newsletter, în care o bază uriașă de date de persoane să fie informată cu orice noutate din instituție”.
Adrian Alui Gheorghe are, de asemenea, în plan și dezvoltarea zestrei clasice a bibliotecii: „În ultimul timp – și observația vizează spațiul național – s-a pierdut din vedere ideea de manuscris. Vreau să dezvoltăm o colecție, cu manuscrise de 20-30 de pagini de la scriitorii importanți. De asemenea, vreau să construim o colecție de autografe a marilor scriitori și oameni de cultură. Nu în ultimul timp, vreau să exploatăm mai aplicat această valoare inestimabilă care este fondul GT Kirileanu, prin crearea de parteneriate cu universități mari care să-și trimită aici să studieze studenții sau filologii care realizează lucrări stiințifice.
Viitorul director al bibliotecii a punctat – replică ce ar putea defini conceptul său de management – că „În afara cărții nu există evoluție. Sunt convins că tinerii știu asta și e de datoria noastră să le explicăm acest lucru”.
Finalul discuției cu scriitorul – manager de cultură a alunecat spre modelul Andre Rieu, cel care a revoluționat în Europa conceptul de „muzică simfonică pentru mase” ducând și montând spectacole pretențioase pe stadioane, în săli de sport sau în piețe publice. „Dacă e nevoie, voi fi un Andre Rieu al Bibliotecii Județene. Nu voi nega niciodată rolul și rostul elitei dar cartea trebuie să bată la ușa cât mai multor oameni. Societatea are nevoie de cuvântul scris”, a încheiat Adrian Alui Gheorghe.
Daniel VINCA
,,emoțiile unui concurs în care candidează de unul singur”
SI CULTURA A AJUNSA FI SUBORDONATA POLITIC …. JALNICA TARA JALNICA NATZIE…
Destept OM, sensibil si foarte apropiat de oameni, respect domnule Adrian Alui Gheorghe! Multumim ca Dumnezeu v-a salasluit pe aceste meleaguri! Sa ne traiti si sa DESCHIDETI Biblioteca Jud. prin aceasta facand cunoscut lumii frumosul nostru oras!
daa… Andre Rieu… tot asa cum a fost si la cultura. Succes, domnule, vedeti sa nu picati examenul ca ramanem fara candidati!