După Târgul de Carte “Libris” din perioada 3 – 6 octombrie, scriitorul Adrian Alui Gheorghe participă la cel mai mare eveniment de acest gen din lume – Târgul Internaţional de la Frankfurt, Germania. Scriitorul pietrean face parte din delegaţia României în care sunt patru scriitori invitaţi ai Ministerului Culturii şi ai Institului Cultural Român. “Este cel mai important târg de carte din lume, ţara noastră are stand independent, unul impresionant, iar delegaţia scriitorilor este compusă din Florina Ilis, Nora Iuga, Nicolae Prelipceanu şi eu”, a declarat Adrian Alui Gheorghe.
Târgul de la Frankfurt este deschis în perioada 9 – 14 octombrie. Pe 11 octombrie, Adrian Alui Gheorghe susţine o prezentare despre poezia română contemporană în contextul european, urmată de lansarea cărţii sale “Omul giruetă”, apărută la editura Tracus Arte, volum în curs de traducere în limba germană. Lansarea volumului este acompaniată de un recital de poezii în limba română traduse de unul din cei doi traducători ai volumului său, acelaşi care a tradus în limba lui Rilke poezia lui Mihai Eminescu. Apoi, pe 12 octombrie, la standul editurii Polirom, scriitorul Adrian Alui Gheorghe va lansa, alături de Florina Ilis şi Nora Iuga, alt volum al său, un roman de-această dată “Urma”.
“De asemenea, tot la standul Polirom va fi şi antologia mea “Născut în ‘58”, un proiect în colaborare cu Polirom şi Cartea Românească, prin care am adus împreună câţiva poeţi importanţi, născuţi în 1958. În această antologie se regăsesc Vasile Gârneţ de la Chişinău, Liviu Georgescu care trăieşte în New York, Bogdan Ghiu, Ioan Es Pop, Nicolae Ţone, Lucian Vasilescu, Radu Voinescu, Varujan Vosganian şi eu. Toţi ne-am sărbătorit anul acesta sub auspiciile editurii Polirom – Cartea Românească, prefaţa la acest volum aparţine lui Vasile Spiridon, şi el născut în 1958. În noiembrie, când voi lansa cartea şi la Piatra Neamţ, sper să aduc mare parte din cei cuprinşi în această antologie”, a mai spus scriitorul Adrian Alui Gheorghe.
Cristina IORDACHE
continuă reprezentantul AER. Potrivit acestuia, standul României era anost, iar cărţile trimise de edituri spre promovare erau înşirate pur şi simplu, fără ca vizitatorul să fie informat de criteriul după care erau expuse.
Poetul Nicolae Prelipceanu: „Stimat public, onorate scaune!”
Invitat la târg de Ministerul Culturii, poetul Nicolae Prelipceanu şi-a început, în lipsa auditoriului, lectura cu o formulare auto-ironică: „Stimat public, onorate scaune”. „Standul era pur şi simplu mizerabil. Nu erau afişe, cărţile erau pur şi simplu trântite acolo. Noroc că un coleg de la Piatra Neamţ a făcut nişte afişe cu pozele noastre, că el conduce o tipografie, şi le-am pus acolo”, spune poetul, nemulţumit că ziua în care a avut el organizată lectura publică era una în care publicul larg nu avea acces la târg. Mari aşteptări spune însă că nu a avut de la bun început: „Lucrurile astea sunt făcute formal, ca să fie făcute”.
Cristian Dinu, Read Forward: „O dezamăgire”
Cristian Dinu a participat la Târgul de Carte de la Frankfurt în calitate de reprezentant al proiectului „Read Forward”, o platformă care face disponibile operele literare în format electronic. „Peste tot târgul forfotea de lume şi era aglomerat, iar la standul României era pustiu şi bătea vântul”, a povestit pentru gândul Cristian Dinu, care a făcut făcut o serie de poze şi le-a postat pe blogul personal.
„Am văzut standul, am plecat, m-am întors a doua zi să văd dacă e la fel… şi era la fel. M-am uitat puţin pe acolo şi am văzut că încă erau nişte cărţi băgate prin pungi. Am fost şi anul trecut, când standul era printre cele mai urâte, dar mai puţin urât decât cel de anul acesta. E o dezamăgire.