Admiterea în liceu a elevilor de clasa a V-a: clase „pierdute“, clase „câștigate“

Din Planul de școlarizare 2017-2018 pentru clasele a V-a reiese că unele licee și colegii din județul Neamț pierd clase, în timp ce alte școli fie și-au putut păstra numărul de efective, fie au obținut aprobare pentru locuri în plus. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Piatra Neamț va avea, ca și anul trecut, o clasă de a V-a, cu 30 de locuri, Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț are aprobată tot o clasă cu 30 de locuri, în timp ce Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț va avea două clase, cu 60 de locuri în total. Pentru două clase de a V-a a primit aprobare și Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra Neamț, dar cu un număr total de 57 de locuri. Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț va avea două clase de a V-a, cu 50 de locuri, la fel ca anul trecut, iar Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț – două clase cu 56 de locuri, cu 16 mai multe față de anul școlar în curs. Tot în Piatra Neamț elevii pot opta pentru clasa a V-a la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“, unde se va constitui o clasă cu 19 locuri.

Pentru anul școlar 2017-2018, Colegiul Național „Roman Vodă“ Roman a primit aprobare pentru două clase cu 60 de elevi, cu doi mai mulți decât în anul școlar 2016-2017. La Liceul cu Program Sportiv Roman vor fi 3 clase cu 83 de elevi – cu un plus de 23 de locuri față de anul școlar în curs. Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ Roman va avea o clasă de a V-a cu 16 locuri.

Și la Târgu Neamț se organizează clase la liceu pentru copiii de a V-a, respectiv două clase cu 60 locuri la Liceul „Vasile Conta“. Alte 12 locuri sunt rezervate pentru elevi de a V-a la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ sat Mănăstirea Neamț, comuna Vânători-Neamț, iar tot la Vânători-Neamț- dar la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau“ se vor constitui 3 clase cu 54 de elevi. Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca va avea 3 clase, cu 75 de elevi, cu o clasă mai mult față de anul în curs. Liceul Particular nr. 1 din Bistrița, comuna Alexandru cel Bun, va avea o clasă cu 15 locuri.

La Liceul Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu“ din Roznov au fost aprobate 4 clase de a V-a, cu 98 de locuri. Pentru Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ din Pipirig, ISJ Neamț a aprobat o clasă, cu 16 locuri. La liceele din rural mai sunt 43 de locuri la Liceul Tehnologic Adjudeni, 44 locuri la Liceul Tehnologic Oglinzi – mai puține decât anul în curs, 15 locuri la Liceul Tehnologic Dămuc, 28 locuri la liceul din Petricani, 41 la Valea Ursului și 78 la Săbăoani.

Puștii care vor să renunțe la școala din cartier și să devină elevi cu acte în regulă la licee trebuie să se pregătească serios dat fiind faptul că luna viitoare îi așteaptă o serie de testări deloc ușoare în vederea admiterii în clasa a V-a.

La testarea elevilor, liceele își organizează propria grilă de testare, subiectele fiind elaborate de cadrele didactice din fiecare unitate. Examinarea durează două ore și cuprinde verificarea cunoștințelor la limba română și matematică, în același examen. Optând pentru studii gimnaziale în cadrul unui liceu, absolvenții clasei a IV-a au ocazia să se confrunte mai devreme decât colegii lor cu rigorile și stresul unui examen extrem de serios.
În cazul în care numărul total al elevilor care optează pentru clasele cu predare în regim intensiv a unei limbi de circulație internațională este mai mare decât numărul de locuri aprobat pentru acest tip de clase, toți elevii susțin examenul pentru evaluarea nivelului de cunoștințe a limbii respective.

Geanina NICORESCU