Adio sistem centralizat de furnizare a energiei termice?

locato* Din cauza debitelor Locato riscă să rămână fără gaz

* În aceste condiţii municipalitatea vine cu soluţii pentru a asigura încălzirea a 2000 de locuinţe rămase racordate la sistemul centralizat

 

Sistemul centralizat de furnizare a energiei termice din Piatra Neamţ îşi dă ultima suflare. După ce anul trecut Primăria şi Consiliul Local au decis închiderea mai multor centrale termice tip SACET din lipsă de „clienţi”, acum se caută soluţii pentru a asigura căldura şi apa caldă pentru cele aproximativ 2000 de apartamente rămase în continuare racordate la respectivul sistem centralizat.

 

Consilierii locali, întruniţi în şedinţă extraordinară, vineri, 29 august au aprobat un proiect de hotărâre prin care se propun mai multe soluţii în ideea în care Locato nu va mai avea obiect de activitate. Printre respectivele soluţii se regăsesc cele ale ajutoarelor băneşti pentru montarea centralelor proprii de apartament – pentru cei cu venituri reduse, sau achiziţionarea de convectoare care să încălzească apartamentele mai mici, pe bază de energie electrică.

„Datorită faptului că sunt întârzieri foarte mari în ceea ce înseamnă încasările la Locato, furnizorul de energie termică, care la rândul său nu a putut graficele de eşalonare către E-ON, există riscul să se înceteze furnizarea gazelor. Având în vedere faptul că mai sunt foarte puţine apartamente racordate la acest sistem centralizat, am căutat mai multe metode prin care să asigurăm agentul termic pentru perioada de iarnă. Pentru fondul locativ al Primăriei sau pentru chiriaşii ANL de exemplu, putem să-i ajutăm  suportând costurile de montaj ale centralelor individuale de apartament. Pentru spaţiile mai mici există varianta convectoarelor, cu energie electrică. În privinţa locuinţelor proprietate personală s-a propus ca până pe data de 5 septembrie, asociaţiile de proprietari să spună dacă preiau în administrare centralele de bloc şi încheie contracte individuale cu furnizorul de agent termic. Acest lucru depinde însă de fiecare asociaţie de proprietari în parte. Dacă nu doresc să opereze acest sistem de preluare, proprietarii de apartamente trebuie să ştie că este în vigoare hotărârea Consiliului Local din luna august anul trecut, care prevede susţinerea financiară a familiilor care nu pot suporta costurile montării unei centrale de apartament. Ideea este că oamenii trebuie anunţaţi din timp pentru a calcula care este varianta cea mai avantajoasă pentru ei”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

Mai mult, primarul Gheorghe Ştefan spune că astfel de soluţii sunt bine venite pentru persoanele racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, şi care,  deşi sunt cu plata utilităţilor la zi, rămân fără căldură şi apă caldă, pe timp de iarnă, din cauza debitelor acumulate de vecini. Odată adoptate de către Consiliul Local aceste soluţii, municipalitatea va demara şi o campanie de informare pentru cei care trebuie să decidă dacă rămân racordaţi la centralele de bloc sau îşi montează centrale de apartament.

„Ideea de a pune la fiecare câte o centrală de apartament am susţinut-o cu mult timp în urmă, dar nu am găsit soluţii de creditare. În acest fel, dacă nu sunt plătite facturile taie gazul la unul singur nu la o scară întreagă. Acum am ajuns la aceste soluţii. Înainte erau aproape 18.000 de consumatori, acum au mai rămas vreo 2000. Mai avem şi acea soluţie de rezervă, convertoarele. Pe cei care nu îşi permit să pună centrale, îi ajutăm noi. Am gândit aceste soluţii pentru toată lumea. Această hotărâre a Consiliului Local va fi afişată la toate scările de bloc ca să ştie toată lumea ce are de făcut”, a explicat Gheorghe Ştefan, primar al municipiului Piatra Neamţ.

Aceste soluţii nu sunt însă aplicabile şi în cazul chiriaşilor ANL care şi-au montat deja propriile centrale de apartament, iar în Piatra Neamţ sunt suficienţi. Potrivit viceprimarului Aurelia Simionică, dacă aceştia au pretenţii financiare de la Primărie pentru montarea centralei proprii, centrala în sine trece practic în proprietatea celui care a plătit-o.

„Ideea este că dacă un chiriaş ANL şi-a montat centrală, în momentul în care vrea să cumpere apartamentul, i se scad costurile cu montajul şi cu centrala. Dacă însă solicită compensaţii financiare pentru respectiva centrală termică de apartament, aceasta este preluată de către noi, iar în momentul în care respectivul chiriaş vrea să cumpere apartamentul ANL, centrala nu intră în costul apartamentului, va avea un preţ separat”, a mai spus Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

 

Irina ŞTEFĂNESCU