Adio case fără diriginte de şantier!

Orice casă va fi clădită numai cu avizul unii diriginte de şantier. Obligativitatea va intra în vigoare la sfârşitul acestei veri. Astfel, persoanele care construiesc locuinţe atât în mediul uban cât şi rural vor fi  obligate, prin decizia parlamentarilor, să aibă proiecte tehnice verificate şi avizate de un diriginte de şantier.

Obligativitatea angajării diriginţilor de şantier atât pentru casele cu parter şi parter plus etaj va fi introdusă pentru toate casele, indiferent că este vorba de mediul urban sau cel rural. Măsura va intra în vigoare în data de 31 august.

„Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (…) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor”, scrie în noua lege.

În prezent, Legea calităţii în construcţii prevede o excepţie pentru mediul rural şi satele ce aparţin oraşelor. De aceea, angajarea unui diriginte de şantier nu este necesară pentru construirea locuinţelor cu parter şi parter plus un etaj, precum şi a anexelor gospodăreşti.

Legiuitorul s-a gândit că, indiferent că vorbim de mediul urban sau cel rural, siguranţa persoanelor care vor locui în viitoarea casă trebuie să fie în prim-plan. Astfel, proprietarii vor avea garanţia că lucrările au fost executate aşa cum trebuie, cu materiale de construcţi suficiente care să confere rezisteţnă lucrării, mai ales în caz de cutremur. Este ştiut faptul că lucrătorii mai folosesc materiale atât cât să nu „crape” cimentul ori folosesc materiale de proastă calitate şi le prezintă proprietarilor drept de calitatea I, pentru a le lua cât mai mulţi bani. În plus, noua măsură va încuraja persoanele cu experienţă şi studiile necesare să obţină autorizarea de diriginte de şantier.

„Am avut situaţii când am refuzat să-mi pun semnătura pe aviz la finalizarea unor construcţii acolo unde am sesizat că structura ba era subdimensionată, ba nu se folosiseră indicaţiile din proiectul de rezistenţă”, ne-a declarat un diriginte de şantier din Piatra Neamţ. „Consider că este de bun simţ ca să ai certitudinea că structura de rezistenţa este făcută bine. Am văzut o groază de constructori care spun: eu am lucrat în Germani, este prea mult fier, nu se face aşa pentru că eu ştiu cel mai bine. Dacă la finisaj toata lumea se pricepe, la rezistenţă – prea puţini. Şi din păcate se merge pe ”experienţa executantului”, care lasă de multe ori de dorit. Aici intervine dirigintele. Sunt o sumedenie de detalii care nu se respectă în construcţii, detalii forte importante şi omise de constructori, mai ales la execuţia structurii”.

Geanina NICORESCU