Adeverinţe în loc de diplome de Bacalaureat

olimpici bac* Elevii care au „picat” la prima sesiune se pot înscrie pentru Bac-ul de toamnă

Cei aproape 3000 de absolvenţi ai claselor a XII-a care au promovat, anul acesta, Bacalaureatul vor primi adeverinţe în locul diplomelor. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a primit indicaţii din partea ministrului Educaţiei, în cadrul unei videoconferinţe susţinute duminică, privind modalitatea de atestare a rezultatelor obţinute de absolvenţii claselor a XII-a. Tot de atăzi, sunt aşteptaţi la licee şi elevii care nu au obţinut media necesară promovării Bacalaureatului, aceştia având şansa de a obţine diploma după sesiunea din toamnă. În data de 18 august va avea loc prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Cei 2796 de absolvenţi din Neamţ care au trecut cu brio de prima sesiune a Bacalaureatului îşi pot ridica adeverinţele de la sediul unităţilor de învăţământ unde au terminat cursurile. Adeverinţele pot fi utilizate atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru înscrierea în instituţii de învăţământ superior, fără riscul de a fi respinse.

Toate universităţile din România au luat act de această situaţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinţă emis de inspectoratele şcolare româneşti către baza de date a reţelei internaţionale ERIC – NARIC. Prin intermediul acestei reţele, creată de Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi UNESCO, se comunică toate informaţiile în materie de recunoaştere şi echivalare a documentelor oficiale emise de instituţiile statelor şi de alte instituţii de învăţământ.

Adeverinţele au o valabilitate de 12 luni, faţă de 15 zile, cât era până acum. Emiterea diplomelor de Bacalaureat a întârziat fiindcă Ministerul Educaţiei a întrerupt colaborarea cu firma Romdidac, ce a deţinut monopol din 1994 asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare, în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania privată Romdidac a primit, după 1990, dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare. Ancheta DNA a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru ca realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională.

 

Geanina NICORESCU