* Cadavrul a fost găsit de vecini, iar poliţiştii au stabilit că este vorba despre crimă
* Principalul suspect e un individ de 40 de ani, care îl mai vizita din când în când
* Ultima oră: criminalul a fost prins
A strălucit pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, a smuls aplauze şi ovaţii în sălile Teatrului Bulandra din Bucureşti, a fost iubit, admirat, criticat poate, la fel ca orice artist care „arde” pentru alţii. Apoi s-a îmbolnăvit, a căzut în uitare, a început să bea, probabil ca să uite zecile de roluri care i se învârteau în cap şi sutele de replici pe care le ştia pe dinafară şi nu-i mai foloseau la nimic. Era schizofrenic, decăzuse, dar continua să rostească dialoguri pe casa scării sau în cârciumioarele de cartier. Şi când aproape toată lumea îl uitase, Constantin Ghenescu a ieşit din scena vieţii, fără reflectoare, fără aplauze, fără public. A fost găsit de vecini, joi seara, mort în apartamentul său de la etajul IV al unui bloc din Precista. Tabloul era sinistru: cadavrul se afla în pat, cu gâtul tăiat, iar în încăperi totul era răvăşit.
Şi din acest punct, Constantin Ghenescu a devenit un caz, şi a căpătat rolul principal într-un dosar de crimă cu autor necunoscut. Varianta sinuciderii, luată în calcul iniţial de către anchetatori, a picat, pe considerentul că arma n-a fost găsită lângă cadavru, iar din casă lipseau nişte obiecte. Probabil că omorul s-a petrecut duminica trecută sau luni. Vecinii nu-şi mai amintesc exact din ce zi nu l-au mai văzut şi nici nu s-au mirat când au văzut uşa întredeschisă, pentru că aşa stătea de obicei.
Ancheta a condus la stabilirea unui suspect, care însă n-a mai fost văzut prin oraş de miercuri. Este vorba despre un individ în jur de 40 de ani, care îl mai vizita din când în când pe actor.
* „Un bun coleg şi un om generos”
”Constantin Ghenescu a fost un nume consonant cu o lungă perioadă din istoria Teatrului Tineretului, contribuind major la prestigiul acestei instituţii prin talentul său”, ne-a declarat Liviu Timuş, directprul Teatrului Tineretului. „ A fost un bun profesionist, un bun coleg, un actor de la care am avut ce învăța, un pedagog extraordinar, un om generos, modest și de o calitate aparte. Cei care l-au cunoscut îndeaproape mărturisesc despre o fire marcată de o delicateţe neobişnuită şi discreţie. Fie-i somnul lin!”
“L-am cunoscut pe vremea când eram la liceu, m-a îndrumat…el a fost cel ce m-a îndrumat spre teatru”, mărturiseşte actriţa Gina Gulai. “M-a pregătit…a fost pentru mine un tată spiritual…am o echipa de copii cu care fac teatru şi a fost alături de noi..întotdeauna…ne aştepta când veneam de la festivaluri. Ne aştepta cu flori şi se bucura foarte tare. A fost un suflet de copil, un actor extraordinar, suntem foarte îndurerati pentru această veste”.
Constantin Ghenescu s-a născut la 12 februarie 1944, la București. În anul 1969 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Moni Ghelerter, fiind repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ. A debutat în „Cronica personală a lui Laonic” de Paul Chitic, regia Magda Bordeianu, spectacol cu premiera pe 22 august 1969, în care a interpretat personajul Iraclie. Lordul Lovell din „Răfuiala“ de Ph. Messinger, Josef K. din „Procesul” de S. Berkoff, Rică Venturiano, Crăcănel sunt doar câteva dintre rolurile memorabile cu care a bucurat publicul Teatrului Tineretului. În anul 1997 s-a transferat la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, continuând să aibă colaborări la Teatrul Tineretului şi în anii următori.
C .M., C.I.
Ultima oră – Criminalul a fost prins
Astăzi, 7 septembrie, în jurul orei 12, poliţiştii l-au prins pe criminal. Este vorba despre Vasile Botezatu, un individ cunoscut pentru comiterea mai multor furturi din locuinţe şi eliberat recent din penitenciar. Se pare că el a avut cel puţin un complice, anchetatorii continuând căutările în vederea prinderii acestuia.
Un om sensibil,delicat, si mai ales singur. Un om care a iubit natura,menirea de dascal, dar mai ales meseria de actor. A trait intens fiecare clipa din drumul facut pe calea teatrului si filmului. A iubit poiezia lui Blaga( nascut fiind in Alba),si nu a inteles niciodata invidia ,egoismul, si tot ce tine de partea urata din om. ODISNESTETE IN PACE, suflet neodihnit !!!