Activități școlare noi

insp-elena-preda*Parteneriat cu Justiția

Acest an școlar, deși abia la început, a punctat deja câteva noi activități ce au implicat mai mulți elevi din școlile nemțene.

Una din aceste activități se desfășoară în urma semnării Protocolului Național de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar, încheiat în luna octombrie 2016. Prin acest protocol se vor organiza o serie de activități: expuneri ale practicienilor dreptului în unitățile de învățământ din județul Neamț, vizite ale elevilor în instanțele și parchetele din județ, organizarea de evenimente având ca tema educația juridică (workshop-uri, dezbateri publice, mese rotunde, campanii de promovare, concursuri pentru elevi), participarea practicienilor dreptului, cu statut de invitat, în cadrul unor ore la disciplinele de trunchi comun (educație civică, cultura civică, sociologie, filosofie), ore de consiliere și orientare, cursuri opționale incluse în oferta națională.

În ziua de 25 octombrie 2016 a avut loc o activitate de acest gen, cu elevii de la școlile din Piatra Neamț care au participat la manifestarea Ziua ușilor deschise la Tribunalul Neamț, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile. Elevii au putut vizita cea mai mare instanță din județ, au stat de vorbă cu judecătorii și au primit răspunsuri la o serie de întrebări ce au demonstrat interesul tinerilor pentru o carieră în drept. „Conștientizând importanța deprinderii cunoștințelor elementare de drept și a promovării unei culturi juridice menite să încurajeze, de la o vârstă fragedă, respectul față de lege, echitate socială și atitudine civică în rândul elevilor, considerăm că educația juridică reprezintă o necesitate și o preocupare constantă a cadrelor didactice și, în egală măsură, și a practicienilor dreptului“, a precizat inspector Elena Preda (foto), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Neamț.

*Elevii de la șapte unități de învățământ în „Școala Altfel“

Potrivit noilor reglementări, din acest an școlar manifestarea „Școala Altfel“ se poate organiza în mai multe etape. În luna octombrie 2016, elevii de la șapte unități de învățământ din județ au participat deja la acest gen de manifestări, într-o săptămână de activități care au permis tinerilor nu doar să viziteze obiective turistice și culturale, ci și să-și dezvolte abilități și deprinderi utile în viață.

În săptămâna 24-28 octombrie 2016, elevii din cele șapte unități de învățământ gimnazial și liceal din județul Neamț au desfășurat activități stabilite de părinți împreună cu profesori, conform propunerilor elevilor dintre cele mai diverse. Activitățile derulate au constat în excursii și vizite didactice, dar și în activități de voluntariat și de educație civică, vizionări de filme, activități de educație ecologică și de protecție civilă. (C.I.)