Activități dedicate Zilei Mondiale a Mediului în școlile nemțene

*Tema din acest an a evenimentului este „Toleranță zero pentru comerțul ilegal cu specii sălbatice“, sugerând lupta împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice

 Pe data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului, în peste 100 de țări ale lumii fiind organizate manifestări pentru conștientizarea populației privind necesitatea protejării mediului înconjurător.

Atât tema din acest an a evenimentului, „Toleranță zero pentru comerțul ilegal cu specii sălbatice“, cât și sloganul „Nebuni după natură“ sugerează lupta împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice, care își pune amprenta asupra biodiversității.

Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț a desfășurat o serie de activități în unitățile de învățământ din județ. Astfel, elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Piatra Neamț, coordonați de prof. Spiridon Victoria, au participat la o activitate educativă, referitoare la importanța protejării biodiversității. Activități educative pe teme ecologice au fost derulate și în unitățile de învățământ partenere în cadrul Programului Eco-Școala. Ziua Mediului a fost marcată și printr-o acțiune de salubrizare inițiată de Primăria municipiului Roman și susținută de echipajele „Eco-Patrulei Școlare“. Nu în ultimul rând, APM a inițiat și concursul de desene/colaje și expoziția de obiecte din materiale reciclabile „Salvați natura de la dezastru“, eveniment organizat de Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig – Eco-Școala Boboiești nr.1. Evenimentul s-a adresat preșcolarilor și școlarilor din clasele I–VIII, precum și cadrelor didactice, organizatorii propunându-și formarea unei atitudini motivante și responsabile față de menținerea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

Toleranță zero față de comerțul ilegal cu specii sălbatice

Comerțul ilegal cu specii ale faunei sălbatice este în plină expansiune, erodându-se astfel biodiversitatea prețioasă a Pământului, ceea ce afectează patrimoniul natural, împingând specii întregi spre dispariție. „Este necesar să ne schimbăm obiceiurile și comportamentul, astfel încât cererea de astfel de produse să scadă. În afară de conștientizare, este nevoie de presiuni asupra guvernelor și organismelor internaționale de a introduce și de a aplica legi mult mai dure. Tema din acest an încurajează celebrarea tuturor speciilor amenințate și luarea măsurilor de protejare a faunei și florei sălbatice pentru generațiile viitoare, atât la nivel local, cât și național sau global“, se arată într-un comunicat de presă al Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.

Irina NASTASIU

În 2011, o subspecie rinocer a fost declarată dispărută în Vietnam, în timp ce ultimii rinoceri negri au dispărut din Camerun în același an. Maimuțele mari au dispărut din Gambia, Burkina Faso, Benin și Togo, alte specii fiind pe cale de dispariție. Comerțul ilegal, de asemenea, subminează economia și ecosistemele, alimentează crima organizată, corupția și generează nesiguranță în întreaga lume.

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1972 pentru a marca deschiderea Conferinței „Ecologia Umană“ de la Stockholm privind mediul, desfășurată în perioada 3-14 iunie 1972, reunind reprezentanți din 113 națiuni. Altă rezoluție, adoptată de Adunarea Generală în aceeași zi, a dus la înființarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), agenție ONU care coordonează activitățile de mediu și recomandă, în fiecare an, tema pentru acțiunile desfășurate.