*Cum se fac și care este momentul oportun
Pentru pomicultori, vara nu este un moment de repaus, deoarece este momentul oportun pentru a efectua tăierile de întreținere, așa numitele tăieri în verde. După ce s-a format coroana pomilor, ea trebuie menținută prin tăieri de întreținere și fructificare.
Tăierile în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare în ciclul biologic anual al pomilor, care au efect determinant în păstrarea echilibrului între creșterea și dezvoltarea pomilor și obținerea de producții constante și controlate.
Deosebit de importantă este și alegerea datei la care se vor efectua tăierile în verde. La măr, perioada optimă este sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. La acea dată mugurii terminali ai mlădițelor scurte își încetează creșterea. Aceste operațiuni permit și îndepărtarea porțiunilor de lemn și vegetație care sunt bolnave.
*Pașii de urmat la tăierile în verde
Alegerea lăstarilor pentru formarea coroanei se face la pomii plantați toamna sau primăvara. Pe vergile scurtate la 60-80 cm se aleg 3 lăstari uniform repartizați în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul pentru a forma coroana în formă de vas pentru prun, cais, piersic, uneori chiar la măr și cireș. Pentru coroană în formă de palmetă se alege un lăstar pentru ax și doi pe direcția rândului pentru șarpante. Restul lăstarilor se suprimă cu foarfeca. Cu această ocazie se îndepărtează și lăstarii porniți din portaltoi.
Ciupitul lăstarilor este operațiunea de îndepărtare a vârfului erbaceu împreună cu 4-5 frunze tinere. Ciupitul se face atât la lăstarii aleși pentru formarea coroanei atunci când ei depășesc 60-70 cm, cât și la alți lăstari ai pomilor tineri, scopul principal fiind ramificarea, adică formarea lăstarilor anticipați.
Perioada optimă este luna iunie. Ciupitul întârziat din luna iulie sau august are drept scop diferențierea mugurilor de rod pe porțiunea de lăstari rămasă și o mai bună maturare a lemnului.
Plivitul lăstarilor reprezintă lucrarea de îndepărtare a lăstarilor de prisos și se face atât la pomii tineri, cât și la cei pe rod. Se îndepărtează lăstarii concurenți, iar pe ramurile de semischelet se răresc la 10-15 cm, mai ales la pomii tineri. La pomii maturi sau în declin se îndepărtează total lăstarii lacomi, când coroana este prea deasă.
Rărirea fructelor se recomandă la toate speciile, dar se practică la măr, păr, piersic, mai rar la prun și cais și aproape niciodată la cireș și vișin. Prin rărire se creează condiții favorabile de creștere a fructelor rămase, care ating dimensiunile impuse pentru categoriile extra și I, acumulează mai multe zaharuri, se colorează mai bine având astfel calități gustative deosebite. La măr și piersic această lucrare este strict obligatorie!
*Alte lucrări în livadă
Tot în rândul operațiunilor în verde pot fi cuprinse și lucrările de igienă: tăierea vârfurilor atacate de făinare, a vârfului lăstarilor de cireș atacați de păduchii negri, a ramurilor și a lăstarilor afectați de monilioză, de arsura bacteriană, de alte boli și dăunători.
Tăierea în verde nu se va aplica pomilor în primul an de la plantare, ajutându-i să treacă peste stresul plantării. Se pot ciupi vârfurile lăstarilor concurenți dacă au 15 -20 cm.
La fiecare trecere prin livadă trebuie să aveți foarfeca pentru a îndepărta lăstarii inoportuni sau ramurile în curs de uscare. Dacă unii pomi sunt virozați, foarfeca trebuie dezinfectată la trecerea de la un pom la altul.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU