Activitatea procurorilor Biroului DIICOT Neamț anul trecut Afaceriști cu canabis și ecstasy prinși în flagrant pe Poliția Antimafie Neamț

 

Activitatea procurorilor din structura teritorială a biroului din Neamț al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată este analizată laolaltă cu cea a Serviciului Teritorial Bacău, de care aparține. La Neamț, biroul este format din 3 procurori, dintre care Cătălin Tentiuc este în continuare șeful biroului, dar cu delegație începând de la 1 ianuarie 2017, după ce primul mandat pe care l-a deținut prin concurs a expirat. La Bacău, din serviciu fac parte 7 procurori, dintre care șef este Mihail Niculescu, promovat prin concursul de la finele anului trecut.

Din bilanțul prezentat recent la nivel central reiese că în anul 2016 au fost înregistrate 610 cauze, mai puține decât în anul precedent (652), din care 356 nou intrate. Acestea au revenit celor 9 procurori care efectuează urmărire penală, ceea ce înseamnă 68 de dosare pentru fiecare procuror. Până la finele anului au fost soluționate 291 de dosare, aproape jumătate din cele aflate în lucru, iar în 185 de dosare din cele trimise la instanță au fost date soluții pe fond și 106 dosare au fost declinate ori reunite cu alte dosare. Au rămas, la finele anului, de soluționat 319 dosare, în medie 36 de lucrări pe fiecare procuror.

La nivelul serviciului DIICOT din cele două județe au fost cercetate, în cauzele aflate în lucru, 523 de persoane, mai multe decât în anul precedent (512 persoane). Dintre acestea, în dosarele finalizate au fost trimiși în judecată 199 de inculpați (față de 170 în anul precedent), dintre care 67 în stare de arest. În 53 de dosare inculpații au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, față de anul precedent când au fost 37 de dosare soluționate prin acord.

Valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru pentru acoperirea prejudiciilor a fost de aproape 34.000.000 lei, jumătate față de anul precedent.

Documentul citat mai arată că anul trecut, din dosarele DIICOT Bacău aflate pe rolul instanțelor, s-a înregistrat o singură achitare în cazul unui inculpat, după ce instanța a constatat că nu au existat probe. Este vorba despre dosarul privind o grupare de contrabandiști cu țigări ce acționa la Bacău, format din 17 persoane, unul din inculpați fiind achitat de Curtea de Apel Bacău față de acuzația de constituire sau aderare la grupul infracțional. Potrivit dosarului, gruparea a fost inițiată și condusă de fostul boxer de performanță Ciprian Vasile Ciocan, cu sprijinul polițistului Adrian Bogdan Huiban.

Susținerea cauzelor în instanțe a fost asigurată, anul trecut, de 3 procurori, care au intrat la ședințele de fond, la apeluri și la contestații, în total 1.211 cauze penale și civile, mai multe ca în anul precedent, cu susținerea de concluzii în toate fazele de judecată pe 673 dosare penale și cu verificări pentru exercitarea căilor de atac la 433 de hotărâri ale instanțelor, mai mult ca în anul 2015, fiind formulate 27 de căi de atac, inclusiv recurs în casație. În final, au fost soluționate prin admitere 18 cauze și 8 au fost respinse. „În cauzele în care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Bacău au întocmit rechizitorii, prin care au fost investite instanțele de judecată din județele Bacău și Neamț, în anul 2016 au fost pronunțate hotărâri definitive într-un număr de 39 de cauze privind 182 de inculpați, față de 34 de cauze cu 127 inculpați în anul 2015“, precizează documentul DIICOT.

*Dosare celebre la Neamț

La Neamț, procurorii DICOT împreună cu ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate au reușit câteva capturi importante de droguri. În toamnă, un pietrean, Petru Ilie (36 de ani), a fost prins în flagrant în timp ce voia să vândă unor dealeri și consumatori 900 pastile de ecstasy. El a fost trimis în judecată alături de Maria Adriana Colceag, acuzată de complicitate, și recent a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendare, iar ea la doi ani și jumătate închisoare, tot cu suspendare. Procurorii au stabilit că pietreanul se aproviziona cu droguri din Olanda, mai ales. DIICOT a atacat sentința.

Tot în flagrant a fost prins un alt pietrean, Marius Gârlea (45 de ani), care în data de 10 decembrie 2016 voia să vândă 2 grame de canabis și 2 comprimate de amfetamină consumatorilor din municipiul Bacău. A fost reținut și la perchezițiile domiciliare au mai fost găsite 50 gr canabis, 33 pastile ecstasy, 5 gr pulbere albă și 5 gr pulbere maro, sume de bani (6.800 lei, 700 euro, 100 dolari și 200 lire englezești), toate confiscate. Cauza este acum pe rolul Tribunalului Neamț.

În primăvară, anchetatorii au descins la suspecții de furt și au găsit în casa unuia o adevărată cultură de canabis, in-door. Într-o cameră a unui pietrean de 35 de ani a fost găsită amenajată o seră cu mai multe ghivece, cu 25 plante de canabis care ar fi produs aproape 2 kg de drog, și două pistoale cu gaz și bile.

Un alt dosar al DIICOT Neamț, e drept, mai vechi, dar care reprezintă o parte semnificativă din activitatea concentrată pe destrămarea grupărilor infracționale care defrișează pădurile din neamț, a fost finalizat recent, definitiv. Primul dosar privind tăierile masive din pădurile Grințieșului, cu 18 inculpați, între care un pădurar, mai mulți polițiști, oameni de afaceri, tăietori de lemne, a fost închis la Curtea de Apel Bacău, cu sentințe mărite pentru inculpații principali. Cazul a fost unul complex, procurorii demonstrând că gateriștii Benone Moroșanu și Dumitru Galanton, cu ajutorul oamenilor legii, au tăiat fără drept 900 de copaci din pădurea Grințieșului și i-au exploatat. Prejudiciul, în valoare de 360.000 lei, urmează să fie achitat de gateriști.

*Traficul de droguri, pericolul numărul 1

Activitatea de urmărire penală a DIICOT la finele anului trecut număra 25.657 de cauze, cu peste 16% mai mult decât anul precedent. Dintre acestea, 12.489 au fost cele rămase din anul precedent, 5.019 au fost dosarele reunite, declinate, suspendate ori reținute pentru urmărirea penală proprie și 8.149 au fost soluționate prin 1.370 de trimiteri în judecată și acorduri de recunoaștere cu 3.866 de inculpați, dintre care 1.485 în stare de arest preventiv.

Din perspectiva faptelor cercetate de DIICOT anul trecut, reiese că cele mai multe infracțiuni comise în România sunt cele de trafic de droguri (1.632 dosare, mai puține decât anul precedent cu 146) pe care s-au înregistrat 12.147 de dosare (față de 8.783 anul precedent), o creștere cu 35%. DIICOT a reușit, anul trecut, să captureze aproape 6 tone de droguri (din care aproape jumătate droguri de mare risc), față de 1,2 tone în anul precedent.

Urmează, în acest top al criminalității de mare amploare, infracțiunile informatice, cuprinse în 7.160 de dosare (cu 851 mai multe decât anul precedent) și infracțiunile economice – cu 2.218 dosare, mai puține decât anul precedent (2.367). Traficul de persoane și de migranți a înregistrat o scădere de 16 procente față de anul precedent, iar contrabanda de produse accizabile este, la fel, în scădere, cu 8 procente. Cea mai importantă infracțiune din competențele DIICOT, cea de constituire și aderare la grupare criminală, s-a concretizat în 1.632 de dosare anul trecut, mai puțin cu 146 de dosare față de anul precedent.

*Prejudicii și sechestre

Referitor la prejudiciile identificate prin lucrările instrumentate anul trecut de DIICOT, se remarcă o scădere de la aproape 173.000.000 euro în anul 2015, la peste 135.000.000 euro anul trecut.

Valoarea bunurilor supuse sechestrului, anul trecut, a fost de circa 4.200.000.000 lei.

În ce privește valoarea bunurilor sechestrate și a altor măsuri asigurătorii luate în cauzele soluționate anul trecut, aceasta a fost de aproximativ 209.000.000 lei, față de circa 526.000.000 lei anul precedent.

*Criminalitatea informatică, „preocuparea“ principală în afară

Dacă, în țară, românii sunt implicați mai mult în traficul de droguri, în afară sunt comise preponderent infracțiuni informatice și fraude prin carduri bancare. Documentul arată că, anul trecut, DIICOT a fost solicitat în acordarea de asistență judiciară și cooperare organelor de anchetă din alte state pentru soluționarea a 424 de cauze de criminalitate informatică, față de 219 solicitări pentru cauze privind infracționalitatea economico-financiară și de contrabandă, traficul de persoane și minori (178 solicitări) ori traficul de droguri (93 solicitări). În schimb, grupările infracționale ce acționează în afară și în care sunt implicați români au fost mai numeroase, anul trecut, DIICOT fiind solicitat în sprijin judiciar necesar în 396 de dosare.

De la autoritățile judiciare din afară, DIICOT a preluat 70 de dosare anul trecut, pentru instrumentarea infracțiunilor produse de români în Germania (36 cauze), Austria (15 cauze), Polonia (6 cauze), Cehia (4 cauze), Franța (2 cauze), Turcia, Republica Moldova, Elveția, Slovenia, Spania, Ungaria, Bulgaria – câte o cauză.

Cristina IORDACHE