Reorganizarea Serviciului de Probaţiune a intrat de ieri într-o nouă etapă, după ce Ministerul Justiţiei a aprobat prin ordin împărţirea în teritoriu a activităţii. În Neamţ, activitatea probaţiunii se derulează în municipiul Piatra Neamţ, dar şi la Roman, în sediul judecătoriei, unde urmează să fie organizată activitatea în funcţie de programul stabilit de la minister şi de statul de funcţii ce va fi aprobat. Deocamdată, sunt 5 posturi în schema de personal a serviciului, dintre care un şef de serviciu. Pentru sediul secundar de la Roman cel puţin anul acesta nu este prevăzut personal în plus, iar activitatea de acolo este asigurată de consilierii din cadrul serviciului, care răspund şi solicitărilor venite de la Judecătoria Roman pentru zona de responsabilitate.
Reorganizarea acestui serviciu odată cu intrarea in vigoare a noilor coduri penale a adus şi o serie de noi atribuţii. Este vorba despre coordonarea procesului de supraveghere a respectării măsurilor şi executării obligaţiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate pentru care instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei, conform normelor de procedură penală. De asemenea, în cazul celor care primesc pedepse neprivative de libertate, cum sunt formarea civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică, aplicarea acestor măsuri cade în sarcina consilierilor de probaţiune.
La acestea se adaugă atribuţiile de până acum, aşa cum sunt evaluarea inculpaţilor la solicitarea instanţei, evaluarea minorilor care execută măsuri educative ori a persoanelor care sunt sub supraveghere, consilierea şi asistarea persoanelor supravegheate în scopul reintegrării lor sociale, nu în ultimul rând supravegherea modului în care cei condamnaţi respectă hotărârile judecătoreşti. În derularea acestor activităţi, consilierii de probaţiune au întâlniri cu inculpaţii şi persoanele condamnate, stabilite de regulă în funcţie de complexitatea măsurilor şi planului de asistenţă elaborate pentru fiecare caz în parte. Programele pe care Serviciul de Probaţiune Neamţ le aplică se derulează atât individual, cât şi în cadrul unui grup ţintă, şi beneficiază de suportul unor instituţii precum Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul de Poliţie, Direcţia de Protecţie a Copilului, Centrul Antidrog CPECA, Primăria Piatra Neamţ, Penitenciarul Bacău, precum şi cu voluntari şi studenţi aflaţi în stagii de practică.
Cristina IORDACHE