Acțiuni pentru mai puține infracțiuni în preajma școlilor

poelev-3 Părinții, cadrele didactice și elevii nemțeni au la îndemână lista cu datele de contact ale polițistului de proximitate afișată la fiecare școală. Orice fel de incident, violență sau altă formă de agresiune asupra elevilor poate fi anunțată rapid și polițiștii pot interveni prompt.

Măsura vine să suplimenteze celelalte activități derulate tradițional de Poliția Neamț pentru prevenirea infracțiunilor și oricăror fapte ce atentează la siguranța și liniștea publică în preajma unităților de învățământ. Odată cu începerea anului școlar, așa cum se practică de câțiva ani, fiecare școală este inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției, o atenție deosebită fiind acordată activităților educativ-preventive și de verificare a gradului de siguranță rutieră conferit de autovehiculele special destinate transportului de elevi. În plus, polițiștii de la Rutieră vor fi prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. „Pentru prevenirea evenimentelor negative și evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracțional, polițiștii vor organiza pentru elevi diferite activități preventive-educative pe parcursul întregului an școlar. Reamintim că, în anul de învățământ 2015-2016, în urma activității desfășurate de Poliția Română, în zona adiacentă unităților de învățământ, numărul infracțiunilor a scăzut cu 11,5%, față de anul școlar precedent“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Pe principiul „paza bună trece primejdia rea“, poliția revine cu câteva recomandări adresate părinților și elevilor, ce este bine a fi cunoscute, mai ales că acestea cuprind sfaturi folositoare în orice moment, care trezesc vigilența și odată aplicate fac diferența între victimă și infractor.

– Părinților le recomandăm să aibă în vedere câteva întrebări astfel încât cei mici să crească într-un mediu sănătos și cu o educație frumoasă:

– Ce cred copiii despre școală?

– Cu ce gânduri pornesc în fiecare zi spre școală?

– Cât de activi sunt la ore?

– Ce fac și unde merg atunci când se termină orele?

– Este important să știți ce se petrece în sufletul lor, cum le puteți fi alături, cum îi puteți ajuta, prin colaborarea cu cadrele didactice sau direct, în relație cu ei.

– Verificați de câți bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră și cum îi cheltuiește.

– Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor.

– Învățați-l să nu primească daruri de la persoane necunoscute și nici să nu dea relații despre programul dumneavoastră de lucru.

– Interesați-vă permanent de situația școlară a lui.

–Faceți cunoștință cu prietenii copiilor dumneavoastră și cu familiile lor.

– Distribuiți copiilor sarcini clare în desfășurarea vieții de familie, care să le dezvolte simțul responsabilității și al utilității, fără a exagera însă.

Atenție părinți, preveniți victimizarea copiilor dumneavoastră prin accidente de circulație!

– Învățați-i pe cei mici să circule numai pe trotuare, să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădinițe, pe terenurile de sport și întotdeauna sub supravegherea unui adult!

– Învățându-i pe copii să circule corect, îi puteți feri de necazuri și vă puteți bucura de farmecul zâmbetului lor și de liniștea familiei!

– Părinții și bunicii elevilor trebuie să conștientizeze că au rol major în promovarea valorilor, în formarea personalității copiilor, dar și în protejarea lor de anturaje vulnerabile și de unele influențe negative ale Internetului.

Atenție, copii!

– Evitați să urcați cu ghiozdanele în spate în mijloacele de transport în comun, deoarece puteți fi prinși de ușile acestora!

– Deplasați-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public și cât mai aproape de marginea carosabilului!

– Traversați strada numai pe „zebră” și semnalizate cu indicatoare!

– Acolo unde sunt instalate semafoare, traversați numai la culoarea verde a acestora! Evitați să traversați strada în fugă!

– Așteptați mijloacele de transport în comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate și nu pe partea carosabilă!

– După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu traversați strada prin fața sau prin spatele acestora. Traversarea se realizează numai după plecarea lor din stație, prin locurile special amenajate!

– Conducerea bicicletei pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani și cu respectarea prevederilor legale!

– Nu vă deplasați cu rolele/skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!

Cristina IORDACHE