Acţiuni de evacuare a chiriaşilor rău platnici

 

 

Luna iulie este luna evacuărilor pentru o parte din chiriaşii ANL şi pentru cei ce „beneficiază” de fondul locativ al primăriei Piatra Neamţ. Municipalitatea şi conducerea Locativ Serv Piatra Neamţ au finalizat documentele în baza cărora chiriaşii rău platnici vor fi scoşi din apartamentele Primăriei sau din locuinţele ANL.

În acelaşi timp, cei de la Locativ Serv sunt mulţumiţi de încasările din luna iunie. Însă, odată cu mărirea chiriilor, locatarii ANL au refuzat să-şi achite dările la timp în lunile aprilie şi mai.

„În luna iulie vor avea loc 10 acţiuni de evacuare a chiriaşilor rău platnici care au acumulat datorii la plata chiriilor şi a utilităţilor. Acestea vor avea loc pe 4, 7, 10 şi 31 iulie, locuinţele respective aflându-se în mai multe cartiere din municipiul Piatra Neamţ. Este vorba atât de chiriaşii care au primit case din fondul locativ al primăriei cât şi de chiriaşi ANL. În acelaşi timp suntem destul de mulţumiţi de nivelul încasărilor din iunie, mai ales că, deşi toată lumea presează pe cartierul Speranţa, chiriaşii de aici şi-au cam achitat chiriile şi utilităţile. Deci, în iunie s-a încasat la un volum normal. Mai degrabă avem probleme cu ANL-iştii din cartierul Dărmăneşti, dar şi aici lucrurile au început să-şi revină, tot din luna iunie. Dacă la început, când s-au mărit chiriile a fost aşa un fel de revoltă şi oamenii au plătit cu întârziere acum văd că nivelul încasărilor la chirii a început să crească. Nu pot să spun care este situaţia la F-urile din Speranţa deocamdată, şi acolo vor avea loc evacuări pentru a se putea igieniza zona care este un adevărat focar de infecţie”, a declarat Gheorghe Căescu, director Locativ Serv Piatra Neamţ.

Primăria ştie, în schimb, ce se va întâmpla cu familiile de rromi care ocupă ilegal două dintre halele care au mai „rămas în picioare” în Speranţa.

„Este adevărat că am anunţat că vor avea loc acele evacuări în luna iunie, însă noi trebuie să asigurăm locuinţe familiilor care au domiciliul în Piatra Neamţ. În cursul acestei luni, lucrurile se vor pune la punct pentru că nu putem lăsa pe stradă familii care au câte 7 copii. Odată eliberate, cele două F-uri vor fi demolate, iar zona se va curăţa. În plus, deşi iniţial ne gândisem ca respectivele blocuri să fie reabilitate şi transformate în depozite, acum s-a decis demolarea lor pentru că specialiştii în construcţii spun că structura de rezistenţă este afectată şi nu mai pot fi consolidate”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

În momentul de faţă, în cele două hale din cartierul Speranţa mai locuiesc aproximativ 120 de familii de rromi dintre care doar 21 de familii au domiciliul în Piatra Neamţ. Conform legii restul vor trebui să se întoarcă în localităţile de provenienţă şi unde sunt înregistraţi cu acte de identitate. (I. Ştefănescu)