Acțiune de salubrizare printre „boschetari“

Cersetor *„Babanu“ din spatele complexului Pietricica „s-a dat“ la polițiști și la reporterul TVM și doar cătușele l-au liniștit * În ruinele de la Montana locuiesc, de 5 ani, doi părinți cu un copil de 6 ani * Aceștia vor fi consiliați să obțină o locuință socială, iar dacă nu sunt interesați vor fi decăzuți din drepturile părintești *Cele mai multe dintre persoanele fără adăpost refuză, de la început sau pe parcurs, serviciile centrului social din cartierul Speranța

O acțiune de amploare a fost demarată ieri dimineață, în jurul orei 8, de către polițiști locali din Piatra Neamț, împreună cu angajați de la Compartimentul Asistență Socială din cadrul Primăriei și cu sprijinul Salubritas, care au descins în mai multe locuri din oraș în care își fac veacul persoane fără adăpost.

Acțiunea a avut loc în urma numeroaselor reclamații primite de la instituții și de la cetățenii orașului, deranjați de mizeria și de mirosul lăsate în urmă de „boschetari“, dar și de faptele antisociale la care se dedau aceștia, mai ales după ce consumă băuturi alcoolice sau alte substanțe.

Fără adăpost, dar cu tupeu

Prima oprire a fost în gangul din spatele complexului Pietricica, unde s-a găsit o priveliște greu de descris, cu deșeuri, haine, perne, plăpumi, toate negre de mizerie și care degajau un miros de nesuportat.

La vederea polițiștilor și a presei, unul dintre oamenii străzii găsiți acolo a devenit extrem de agresiv, amenințând pe reporterul TVM cu o bucată de sticlă dintr-un geam și înjurând pe toți cei prezenți, inclusiv pe polițiștii locali, care, în cele din urmă, au reușit să-l imobilizeze și să-l ducă la sediul Poliției Locale. Se pare că individul, cunoscut printre „colegii“ săi ca „Babanu“, este deja subiectul unui dosar penal pentru lovire, căci nu este la prima ispravă de acest gen.

Zona a fost igienizată de angajații Salubritas, care au umplut bena unei camionete cu deșeurile de la fața locului.

Acțiunea a continuat în cartierul Mărăței, în zona pieței, unde a fost dezafectat un alt adăpost, improvizat sub balconul unui apartament de la parter, însă „locatarii“ nu au fost găsiți.

Copil crescut între ruinele de la Montana

Un alt loc în care s-a descins a fost la Montana, în Dărmănești, unde, între ruinele fostei fabrici de lactate, a fost găsită și o familie cu un copil de șase ani. Condițiile în care trăiesc ce trei, de peste cinci ani, sunt de groază. Au ocupat o cameră, poate singura care mai are toți pereții în picioare, cu zidurile arse și cu placaj în loc de geamuri, fără sursă de căldură, printre câini, pisici, șobolani și insecte. Părinților li s-a pus în vedere să se prezinte la Primărie pentru a primi asistență socială, în caz contrar urmând a fi decăzuți din drepturile părintești.

„Familia găsită în fosta fabrică Montana s-a prezentat la noi, imediat după ce le-am pus în vedere acest lucru. Ei vor fi consiliați, în vederea obținerii unei locuințe sociale și vor fi sprijiniți pentru a i se asigura condiții de trai decente minorei de șase ani. Li s-a pus în vedere să depună la Direcția de Asistență Socială toate documentele solicitate de noi, pentru a obține ajutor social, mâncare de la cantină socială și servicii de cazare și hrană în centrul social din Speranța. În caz contrar, va fi sesizată Protecția Minorului și vor fi decăzuți din drepturile părintești. Și celelalte persoane găsite astăzi pe străzi, vor fi consiliate, în vederea acordării de servicii și beneficii de asistență socială“, a declarat Ingrid Archip, purtător de cuvânt la Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra Neamț.

Cerșetorii s-au ascuns

Poliția Locală a continuat acțiunea începută dimineață, de data asta pe segmentul cerșetorie, însă rezultatele au fost sub așteptări. Se poate presupune că s-a răspândit vestea printre cerșetori că Poliția Locală e pusă pe treabă.

„Dimineață, ne-am axat pe persoanele fără adăpost, după ce s-au primit reclamații de la cetățeni și de la instituții publice, cum ar fi Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică Neamț. În teren, am găsit persoane fără locuință, care se adăpostesc în special pe timpul nopții, în locuri insalubre, în aer liber.

După-amiază, s-a acționat împotriva cerșetoriei, însă rezultatele au fost sub așteptări, se pare din cauza răspândirii veștii că Poliția Locală are acțiuni în oraș. În total, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de 740 de lei“ ne-a declarat Eugen Pancu, șeful Poliției Locale Piatra Neamț.

Deși nu este prima acțiune de acest fel și cu toate că persoanele găsite aiurea pe străzi, în adăposturi improvizate, sunt îndrumate către centrul social din cartierul Speranța, acestea revin în oraș, refuzând să fie cazate gratis, în condiții pe care unii nici nu le visează.

„Toți cei găsiți pe străzi sunt îndrumați spre centrul din Speranța. Aici le asigurăm hrană rece, condiții optime de igienă personală, lenjerie curată, chiar și haine. Din păcate, cei mai mulți aleg să-și petreacă nopțile sub cerul liber, după o perioadă petrecută în centru, sau refuză chiar de la început să beneficieze de aceste servicii, oferite în mod gratuit de către Primărie“, precizează Geanina Cloșcă, șef Serviciu Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț.

Ca de fiecare dată, cel puțin pentru o perioadă, cetățenii orașului respiră mai ușurați, cu speranța că poate, măcar de data asta, cei care le tulbură liniștea și simțurile vor accepta să nu se mai întoarcă pe străzi.

Ionuț CORFU

Foto: Flavius CORFU