Acoperământul Maicii Domnului, sărbătorit în județul Neamț

Acoperamanul Maicii Domnului pelerinaj Bisericani*Mănăstirea Bisericani își serbează astăzi cele două hramuri: Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani * Este sărbătoare și la Parohia Acoperământul Maicii Domnului din Precista

Astăzi, Mănăstirea Bisericani își serbează astăzi cele două hramuri: Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani. Sute de credincioși sunt așteptați, alături de slujitorii bisericii, la tradiționalul pelerinaj către peștera Cuviosului Chiriac, acolo unde vestitul pustnic s-a nevoit în condiții aspre, timp de 60 de ani. Tot astăzi, vor fi scoase spre închinarea credincioșilor moaștele Sfinților Iosif și Chiriac, aflate la Bisericani.

La mijlocul veacului al XV-lea, un călugăr român pe nume Iosif, care se nevoise în peșterile din Valea Iordanului, și-a luat ucenicii și s-a întors în locurile natale, retrăgându-se pe Muntele Bisericanilor din județul Neamț, unde a ridicat un schit.

 

Grădina Maicii Domnului

În 1498, biserica a fost jefuită și incendiată de turci, iar Iosif împreună cu cei nouă călugări a vrut să plece la Muntele Athos, cunoscut drept „Grădina Maicii Domnului“. Cei zece monahi n-au apucat a face mulți pași, că au fost opriți de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a coborât plină de lumină din crengile unui stejar și le-a spus: „Rămâneți pe loc, căci și aici este Grădina Mea“.

Călugării au găsit apoi, în scorbura stejarului, o icoană a Maicii Domnului, păstrată până astăzi.

În anul 1998, pe locul respectiv s-a construit un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, cuprinzând și trunchiul stejarului cu icoana. Paraclisul a fost sfințit în data de 3 octombrie 1999, când s-au împlinit 500 de ani de la întâmplarea minunată.

Hram la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ din  Precista

Și Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ din  Cartierul Precista III își serbează astăzi hramul. Slujba va începe la ora 8.00, cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie.

Cartierul Precista și-a luat denumirea de la biserica „Adormirea Maicii Domnului“, bijuterie monumentală ridicată între anii 1930 – 1947 , la inițiativa preotului cărturar Constantin Matasă. În această zonă a orașului, pe lângă biserica mai sus amintită, din iulie 2012 s-a înființat o nouă parohie, purtând hramul „Acoperământul Maicii Domnului“.

Parohia nu are încă biserică aceasta urmând a fi construită. „Primăria orașului a dăruit un teren de 622 mp, viitorul lăcaș de cult ocupând în jur de 160 mp. S-au făcut toate demersurile necesare, proiect, avize etc, dar ne-am împotmolit oarecum la obținerea acordului notarial din partea vecinilor. Avem acordul a 70% din vecini, restul fiind plecați în alte țări, alții nu au act de proprietate și câțiva nu vor. De aceea am închiriat o casă în zonă și am improvizat un mic Paraclis în care să ne desfășurăm slujbele și activitățile noastre până la rezolvarea actelor de construcție“ pr. Paroh Sorin Vieru.

Parohia editează și o revistă, „Glasul Sfinților Părinți“, care se distribuie gratuit în zilele de 1 și 15 ale fiecărei luni, la Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului“ – Parohia Precista III; Biserica „Sf. Spiridon“ din curtea spitalului; Dispensarul nr. 5; Librăria „Doxologia“; Librăria „Humanitas“; Librăria „Calistrat Hogaș“; Librăria „Aurora“; Librăria „Cetatea Doamnei“, Mănăstirea Pângărați. Câteva exemplare pot fi găsite și în rețeaua librăriilor Bibliopolis din Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman și Bicaz.

Cei care doresc să susțină prin donații revista, pot depune bani în contul RO71RZBR0000 0600

1197 619, deschis la Banca Raiffeisen Bank Piatra-Neamț, pe numele Paul Sorin Vieru.

 

Minunea de la Vlaherne

 

În fiecare an, la 1 octombrie, creștinii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Se spune că în ziua de 1 octombrie a anului 911, în timpul unei privegheri de toată noaptea în Biserica Panaghia din Vlaherne, pe la ora 4 dimineața, Sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie au văzut-o pe Maica Domnului intrând în biserică, însoțită de Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul, precum și de alți sfinți. Cu fața brăzdată de lacrimi, Maica Domnului a ajuns în mijlocul bisericii și a îngenuncheat, rămânând vreme îndelungată la rugăciune. După ce s-a ridicat, și-a scos acoperământul pe care l-a ridicat deasupra capului ei, așa încât să îi acopere pe toți cei prezenți în biserică. În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii (posibil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911), însă după arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.

Cinstirea Sfântului Acoperământ s-a dezvoltat mai mult în Biserica Ortodoxă Rusă, încă din secolul al XII-lea, de atunci extinzându-se în aproape toate Bisericile Ortodoxe.

Irina NASTASIU