„Accidentul” a prins iar la Bicaz şi la Gârcina

dupa-metoda-accidentul-escrocheria-premiul-face-victime-prin-telefon-103360-1*O femeie a trimis 1.500 de euro într-un cont necunoscut crezând că-şi salvează fiul

*Poliţia Neamţ derulează acţiuni preventive în unităţile bancare

O femeie din Bicaz Chei a fost păcălită de persoane necunoscute care au reuşit să o convingă că fiul ei a fost autorul unui accident de circulaţie în Germania şi este nevoie de bani pentru a împiedica deschiderea unui dosar penal. Femeia a crezut şi fără să-şi sune fiul, a mers la bancă, a scos banii şi i-a depus în contul indicat de vocea din telefon. După două zile, femeia a realizat că a fost trasă pe sfoară şi a reclamat la poliţie. „Din data de 29 ianuarie 2015, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bicaz Chei efectuează verificări pentru identificarea unei persoane care în data de 27.01.2015  a înșelat o femeie de 51 de ani, din Bicaz Chei prin metoda “Accidentul”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Din datele anchetatorilor, reiese că victima a fost sunată pe telefonul fix, vocea anunţând-o că fiul ei ar fi accidentat o persoană în timp ce conducea un autovehicul în Germania şi i-a cerut să trimită printr-un serviciu bancar suma de 1.500 de euro pentru ca fiul ei să scape de răspundere penală.

Bulversată de veste, femeia n-a mai stat să se gândească prea mult, ci a mers glonţ la bancă, a scos banii din contul ei şi i-a transferat în contul indicat. Abia apoi şi-a sunat copilul şi acesta, uimit, i-a infirmat povestea. Astfel, femeia a depus o sesizare la poliţie.

Vineri, un alt caz asemănător a fost adus în atenţia poliţiştilor de la PP Gârcina. Un bărbat de 89 de ani a reclamat că a fost sunat de un bărbat care i-a cerut bani pentru a plăti avocatul care-l apără pe fiul lui care făcuse accident. Omul a crezut şi sub imperiul emoţiei, a chemat un taxi şi a plecat la Piatra, să scoată banii. Taximetristul a auzit povestea pe scurt şi a înţeles că este vorba despre o ţeapă din cele „la modă” şi l-a sfătuit să verifice mai întâi şi să meargă la poliţie să anunţe. Asta a fost şansa lui de a nu fi fost tras pe sfoară, pentru că bătrânul a făcut stânga-mprejur. „Colegii de la Compartimentul Prevenire au derulat mai multe acţiuni în unităţile bancare în cursul anului trecut prin care au informat operatorii bancari în privinţa acestor situaţii”, a mai spus oficialul Poliţiei. Ar fi util ca operatorii să acorde atenţie persoanelor în vârstă care solicită transferuri mari de bani şi să încerce să prevină, pe cât le permite cadrul legal, tentative de înşelăciune. Poliţiştii sunt pe urma bărbatului care l-a contactat pe bătrânul din Gârcina, acelaşi cu cel care a păcălit femeia din Bicaz Chei, amator de altfel în încercarea de a înşela doar vigilenţa bătrânilor, nu şi pe a poliţiştilor, care au observat rapid că utilizează acelaşi cont.

Este al treilea caz numai anul acesta şi, în ciuda avertismentelor repetate ale Poliţiei, mai sunt nemţeni care cred şi o păţesc.

În toate cazurile de înșelăciune prin metoda “Accidentul”, infractorii apelează telefonic victima, pretinzând că sunt rude apropiate ale acestora (fiu, fiică, ginere etc.) şi afirmă că au nevoie de diverse sume de bani întrucât au provocat accidente rutiere.

Dacă de obicei victimelor li se cerea să transfere bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sau Western Union), infractorii au început să solicite şi achiziţionarea de cartele telefonice pre-paid şi transmiterea codurilor de reîncărcare.

De reţinut că infractorii încearcă să împiedice contactarea directă de către potenţiala victimă a rudei „implicate” în accidentul rutier motivează că acesta nu poate/nu mai poate vorbi întrucât este anchetată de poliţie şi nu poate răspunde la telefon.

Recomandări pentru prevenirea unor astfel de fapte:

– Verificaţi, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia de urgenţă este reală;

– Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt avocaţi ori alte persoane care vă  reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”;

– Sunaţi la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiţi, spuneţi despre ce este vorba, interesaţi-vă de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în astfel de situaţii.