Accident în masivul Ceahlău

31/12/2012

* Un tânăr a căzut 200 metri pe jgheabul cabanei

Un turist care a ignorat recomandările salvamontiştilor şi a ieşit din Cabana Dochia sâmbătă seara, când era deja întuneric, a alunecat şi s-a oprit, după 200 de metri, într-un morman de zăpadă îngheţată. Alexandru G. (20 de ani) s-a lovit la cap şi a suferit o plagă tăiată destul de profundă exact în zona arcadei. ”Recuperarea lui din jgheab s-a făcut destul de greu, pentru că tot muntele este îngheţat, după ce în zilele de Crăciun a fost cald şi s-a topit zăpada, iar apoi a revenit gerul”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. ”S-au făcut mai multe lansări în coardă, iar în cele din urmă a fost dus, cu bine, la cabană. Starea lui s-a înrăutăţit, însă, şi un medic, care se afla printre turişti, a spus că e mai sigur să-l ducem la spital, aşa că la ora 23 am început să-l coborâm, iar la 3 noaptea eram cu el în Izvorul Muntelui, unde l-am predat la ambulanţă”.

Alexandru G. a fost dus la spitalul judeţean şi internat la chirurgie, pentru că secţia de neurochirurgie, unde ar fi trebuit dus de fapt, este închisă în perioada sărbătorilor.

Tot sâmbătă alţi doi turişti au alunecat pe diverse jgheaburi din masiv, dar, din fericire, n-au fost răniţi. Unul dintre ei a vrut să facă ceva ”deosebit”, s-a despărţit de grupul cu care era şi care mergea spre Fântânele, cu intenţia de a a junge primul la cabană, dar a greşit traseul şi s-a pomenit într-o văioagă de unde nu mai avea curaj să iasă.

Cum de trei zile turiştii tot urcă grupuri, grupuri spre Dochia, şeful Salvamont Neamţ le recomandă să stea cuminţi în cabană după lăsarea întunericului, iar în timpul deplasării pe munte să aibă mare grijă pentru că toate potecile au porţiuni cu gheaţă: ”Cea mai sigură este încălţămintea cu crampoane, dar nu toată lumea are aşa aceva, astfel încât eu nu pot să recomand decât mare grijă în timpul deplasării. Iar actele astea de ”curaj”, izvorâte din dorinţa de a face nu ştiu ce chestii nemaipomenite, nu sunt deloc în regulă. De Revelion cred că va fi multă lume la Dochia şi o să vedem ce măsuri vom lua la coborâre pentru a evita producerea unor accidente. Cât despre perioada următoare, dacă va ninge peste stratul existent şi acoperit cu gheaţă, vor fi avalanşe una după alta”.