* Niciuna dintre victime nu purta centură de siguranță
Trei persoane au fost rănite și încarcerate în urma unui accident produs pe DN 12C, în localitatea Bicaz-Chei, aproape de miezul nopții de 8 spre 9 septembrie. „Din primele cercetări se pare că în timp ce un bărbat de 21 ani din Bicaz Chei, conducea un autoturism pe DN 12C având direcția de mers Lacu Roșu – Bicaz Chei, la ieșirea dintr-o curbă la dreapta, pe o porțiune de drum ușor în pantă, nu ar fi adaptat viteza de circulație, a pierdut controlul autoturismului și a părăsit partea carosabilă, izbindu-se de un podeț din beton, după care a ricoșat într-un stâlp și în gardul unui imobil. În urma accidentului, conducătorul auto și doi tineri de 18 și 20 de ani, aflați în autoturism au suferit vătămări corporale, fapt pentru care au fost transportați cu ambulanța la Spitalul Județean Neamț pentru acordare de îngrijiri medicale. În urma cercetării efectuate la fața locului s-a stabilit că atât șoferul, cât și pasagerii nu ar fi folosit centurile de siguranță. Din cauza traumatismelor suferite, conducătorul auto nu a putut fi testat alcoolscopic, urmând a se stabili dacă se afla sub influența alcoolului, prin recoltare de probe biologice“, a afirmat Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.
La locul accidentului s-au deplasat echipaje ale Serviciului de Ambulanță Neamț precum și echipajul de descarcerare al ISU Neamț. Au fost scoși dintre fiarele contorsionate șoferul, în vârstă de 29 de ani, cu politraumatism la piciorul stâng, fractură deschisă și traumatism cranian, un pasager de 20 de ani, cu fractură de os zigomatic cu afectare sinus maxilar, și un tânăr în vârstă de 18 ani, diagnosticat de salvatori cu fractură la o mână. Cu toții au primit îngrijirile medicale de urgență, după care au fost transportați la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. Ulterior, toate trei victimele au fost transferate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Plecând de la faptul că niciuna dintre victime nu a folosit centura de siguranță, reprezentanții IPJ Neamț fac unele recomandări: „Legislația în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranță, atât în localități cât și în afara acestora, pentru toți ocupanții locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiți-le, deci, chiar și pe distanțe scurte, în trafic local! Folosirea centurii de siguranță, în caz de accident, crește șansele de supraviețuire de la 40% la 60%. Pentru a fi eficientă, centura de siguranță trebuie utilizată corect, reglând înălțimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului și nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust și bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.). Dispozitivele de tip «airbag» sunt, de fapt, sisteme suplimentare de retenție care au eficacitate numai dacă centurile de siguranță sunt cuplate!“
Geanina NICORESCU