Abuzurile jandarmilor și polițiștilor denunțate de Pro Democrația Piatra Neamț

pungesti 2

*ONG-ul nemțean a remis un adevărat rechizitoriu la adresa intervenției brutale împotriva demonstranților de la Pungești
*”Abuz extrem”, ”abuz de forță”, ”loviri administrate cetățenilor, chiar și unor persoane cu handicap sau minorilor aflați în brațele mamelor”, ”ștrangularea, de către jandarmi, cu frânghii, a unor persoane” – se menționează în comunitatul Pro Democrația

Intervenția în forță a jandarmilor și polițiștilor la Pungești este denunțată de către Asociația Pro Democrația Piatra Neamț ca fiind una abuzivă și ”generală”, căreia i-au căzut victime atât protestatari cât și asistenți de pe margine.
Un comunicat al ONG-ului nemțean descrie – pe baza informațiilor pe care acesta le-a primit de la fața locului – un tablou apocaliptic în care s-a intrat cu bocancii nu doar peste oameni ci și peste legislația românească și europeană referitoare la drepturile omului.
”Filialei noastre i-au fost semnalate de către locuitori ai județului Vaslui şi de către alte persoane, foarte grave încălcări ale drepturilor democratice ale cetăţenilor români şi deci europeni, locuitori ai com. Pungeşti, fără precedent în istoria postdecembristă a României şi care pot crea precedente extrem de periculoase pentru respectarea de către Statul Român a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor săi. Astfel ni s-au adus la cunoştinţă, comportamente de un abuz extrem, ale jandarmilor şi poliţiştilor statului român cum că s-ar fi intervenit cu abuz de forţă, ilegal, pe timpul nopţii, fără somaţie sau alt avertisment, împotriva unor cetăţeni români care protestau paşnic, în sus amintita localitate, chiar şi pe proprietăţi private. S-au semnalat loviri grave administrate de către jandarmi cetăţenilor chiar şi unor persoane cu handicap sau minorilor aflaţi în braţele mamelor lor chiar dacă nu făceau parte dintre protestatari precum şi ştrangularea de către jandarmi cu frânghii, a unor persoane”, reclamă Pro Democrația Piatra Neamț.
”S-a evidenţiat că există o acţiune concertată a instituţiilor statului (poliţie economică, ITM, lucrători din sistemul instituţional al Ministerului Învăţământului, lucrători din servicii de securitate, primar, prefect) pentru combaterea şi reprimarea mişcărilor democratice, legale şi legitime de protest împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, în com. Pungeşti. Aşadar, în rândul cetăţenilor din această localitate şi din alte zone în care se încearcă astfel de exploatări, s-a creat şi s-a intensificat o stare de neîncredere majoră în instituţiile publice centrale şi locale din cadrul tuturor celor 3 domenii ale puterii de stat: executiv, legislativ şi judecătoresc şi de tensiuni grave în relaţiile interumane dintre cetăţenii europeni din localitatea Pungeşti pe de o parte şi reprezentanţii autorităţilor publice române pe de altă parte”, se menționează în comunicatul semnat de Cristian Savin, liderul APD.

Supremația puterii dreptului asupra dreptului puterii

În continuare, Pro Democrația aplicarea unui set de măsuri urgent, dintre care menționăm: exercitarea competențelor instituțiilor statului ”cu absoluta şi riguroasa respectare a supremaţiei puterii dreptului asupra dreptului puterii ca şi componentă a respectării principiului statului de drept”, invocându-se legislația referitoare la drepturile fundamentale ale cetățeanului.
” Art. 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale consacră dreptul fiecărui cetăţean al fiecărui stat semnatar al acestei Convenţii, deci şi fiecărui cetăţean român, la libertate şi siguranţă. Precizăm că în temeiul Art. 6, alin. (3) din TUE drepturile şi libertăţile recunoscute prin Convenţia europeană a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, constituie principii generale ale dreptului UE. Mai mult decât atât, în temeiul sistemului legislativ constituit din Art. 6, alin. (2) din TUE şi Protocolul nr. 8 la TUE şi TFUE, Convenţia europeană a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, face parte integrantă din legislaţia UE şi are putere juridică egală cu Tratatele constitutive ale UE. Dreptul fiecărui cetăţean român, cu precizarea că fiecare cetăţean român este şi cetăţean al UE, cu drepturi depline, la libertate şi siguranţă este consacrat şi prin Art. 7 din Carta drepturilor fundamentale, a UE şi Art. 23, alin. (1) din Constituţia României republicată”, subliniază Cristian Savin.

Solicită monitorizare internațională

Comunicatul APD face referire și la legislația internă și internațională care consacră dreptul unei persoane la un process echitabil și la anchete corecte și, de asemenea, ”interzice tortura, pedepsele şi tratamentele inumane ori degradante” și ”protejează dreptul fiecărui cetăţean român la demnitate umană”.
”Fideli spiritului și ideilor democratice și de libertate, nu putem decât să tragem un semnal de alarmă la adresa instituțiilor statului, dar și către organismele publice și private europene și internaționale, pentru stoparea și pedepsirea abuzurilor care s-au săvârșit și încă au loc, împotriva cetățenilor comunei Pungești și a celorlalți cetățeni care se deplasează în acestă zonă a țării. De asemenea menționăm că în perioada imediat următoare, vom elabora și documenta o petiție prin care vom solicita trimiterea de misiuni speciale de monitorizare a abuzurilor instituționale ce s-au petrecut și se petrec în județul Vaslui, către următoarele foruri europene și internaționale: Comisia Europenă, Parlamentul European, Consiliului de Miniştri, Curtea Europeană de Justiţie, Ombudsman, – Organizația Națiunilor Unite, precum și către următoarele organizații consacrate, de luptă pentru apărarea drepturilor și libertăților omului: Amnesty International, Center for Human Rights and Humanitarian law, Reporters Without Borders, Avocats Sans Frontières, Freedom House, Helsinki Committee for Human Rights, Human Rights Watch, International Commission of Jurists, International Federation for Human Rights.
Solicităm ca instituţiile statului să servească în primul rând cetăţenii, contribuabilii, iar anumite persoane care sunt vinovate de acţiuni împotriva legii să fie tratate punctual şi nu să se transfere măsurile represive prevăzute de lege în sancţiuni asupra unor întregi comunităţi. Pe această cale, solicităm şi încetarea de îndată a statutului de <zonă specială de siguranță public>, impus decembrie 2013 și menținut și la această dată în mod abuziv de către instituțiile statului”, cere Pro Democrația Piatra Neamț.

D. VINCA