*Duminică, temperaturile maxime ale aerului vor urca până la 27 de grade Celsius
În Neamț a plouat aproape în fiecare zi, iar conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteologie precipitațiile nu se vor opri decât la începutul lunii august, când în sfârșit ne vom putea bucura de o vreme însorită și caldă.
Dar până atunci, pentru astăzi, la Piatra Neamț, ANM estimează un timp relativ cald și instabil, cu o maximă de 24 de grade Celsius. La prânz va ploua. Precipitațiile vor fi însoțite de vânt puternic și descărcări electrice. Noaptea, minima aerului va scădea până la 13 grade Celsius. Miercuri și joi, vremea va fi mai mult instabilă. După-amiază, valoarea maximă a aerului va arăta 24 de grade Celsius. Și vineri va ploua, iar temperatura aerului nu va trece de 23 de grade Celsius. Sâmbătă ploile vor fi mai rare, însă acestea vor fi însoțite de vânt puternic și descărcări electrice. A doua zi va fi și mai cald, cu o maximă în termometre de 27 de grade Celsius.
În Moldova, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, până pe 28 iunie media valorilor termice diurne va fi de 24-26 de grade Celsius, caracterizând o vreme răcoroasă pentru această perioadă. Ulterior se va produce o încălzire ușoară, astfel media temperaturilor maxime va fi de 28-29 de grade Celsius. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 14-15 grade Celsius, apoi până spre finalul celor două săptămâni de prognoză, media va urca spre valori în jur de 18 grade Celsius. Intervalul va debuta cu o vreme în general instabilă, însă cantități mai însemnate pe arii extinse se vor înregistra în zilele de 17, 18 și 19 iulie. În a doua săptămână, probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată după data de 24 iulie.
*Caracterizarea climatică a lunii iulie
Luna lui Cuptor reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. Ca o consecință directă a acestor modificări în distribuția circulației aerului deasupra țării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere între 1 și 3ºC față de luna iunie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii iulie se situează între 22 şi 24ºC în Câmpia Română și Dobrogea. În majoritatea arealelor din Moldova, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Câmpia de Vest, în dealurile din Banat și Crișana și în Culoarul Mureșului, valorile termice medii sunt cuprinse între 20 şi 22ºC.
V. ANDRIEȘ