A trecut şi săptămâna luminată: Negocieri chinuite în USL

Uniunea Social-Liberală nu funcţionează deloc în judeţul Neamţ şi asta se vede cu ochiul liber, în ciuda declaraţiilor forţate ale celor care o conduc.

Încercarea preşedintelui PNL Neamţ, Dorinel Ursărescu de a organiza o întâlnire de reconciliere, chiar în Săptâmâna Patimilor, cu preşedintele CJ/UNPR Neamţ, Culiţă Tărâţă s-a soldat cu un eşec pe motiv de scrisoare pierdută. Nici Săptămâna Luminată nu a limpezit lucrurile în USL.

Cu PSD şi PC pe post de martori ca la divorţ, deşi aici ar fi vorba de o împăcare, întâlnirea conducerii USL Neamţ se lasă aşteptată. Până când? ”Până într-o zi”, a răspuns sec deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ.

”Poate săptămâna viitoare”, speră deputatul Dorinel Ursărescu, preşedintele PNL Neamţ.

”Să mă invite şi vin”, aşteaptă Culiţă Tărâţă.

Cel care a solicitat întâlnirea este Dorinel Ursărescu, ţintă predilectă a preşedintelui CJ Neamţ.

”Am spus că inteţionez ca în jurul datei de 9-10 mai să avem o discuţie în USL. Am avut această discuţie cu cei de la PC, cu cei de la PSD şi urmează să stabilim o dată de comun acord şi cu UNPR. Voi discuta şi cu domnul Culiţă Tărâţă şi probabil că săptămâna viitoare ne vom întâlni. Avem 22 consilieri judeţeni USL, avem majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamţ, deci lucrurile trebuie să meargă în USL”, a declarat Dorinel Ursărescu.

Preşedintele PSD Neamţ, deputatul Ionel Arsene a fost mult mai rezervat în declaraţii. Ba chiar expeditiv, ştiind că subiectul este unul care ”frige” iar mingea nu este în terenul său.

”Au fost sărbătorile pascale, nu am avut timp să ne vedem. Va avea loc acea întâlnire. Într-o zi”, a răspuns sec preşedintele PSD Neamţ.

Culiţă Tărâţă, cel care este de altfel aşteptat la o astfel de întâlnire a declarat zilele trecute că va participa la o şedinţă USL Neamţ dacă va fi invitat. El aşteaptă însă o invitaţie oficială.

 

Postul de vice la CJ, o altă cumpănă a USL

Întâlnirea celor 4 preşedinţi ai partidelor componente ale USL Neamţ nu înseamnă că va lămuri lucrurile din interiorul uniunii. Ba situaţia ar putea chiar să se tensioneze şi mai mult. Pornind de la declaraţia preşedintelui CJ Neamţ, potrivit căreia nu va demite actuala conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, conducere ilegală în opinia prefectului, se conturează o altă situaţie în USL. Se pare că negocierile interne şi super-vizate de conducerea centrală a USL erau ca noul director interimar al spitalului să fie Emilia Arcan, actual vicepreşedinte PSD al CJ Neamţ. Cum directorii spitalului rămân pe funcţie, şi Emilia Arcan va face la fel, cel puţin până la organizarea concursului de manager al spitalului.

Al doilea post de vicepreşedinte, ocupat acum de Andrei Ignat, ar putea deveni vacant după ce liberalii l-au exclus din partid şi cer şi vacantarea postului de la CJ. Andrei Ignat a făcut însă contestaţie faţă de excludere, contestaţie care va fi analizată de conducerea centrală a PNL. Cel puţin până atunci, Andrei Ignat rămâne vicepreşedinte la CJ Neamţ.

Dacă se va ajunge la votul în plen pentru demiterea lui Andrei Ignat din funcţia de vicepreşedinte şi nu vor exista surprize, nu înseamnă neapărat că liberalii vor păstra acest post. Dorinel Ursărescu susţine că funcţia va rămâne a PNL Neamţ dar Ionel Arsene extinde aria în USL a potenţialilor candidaţi.

”Fiecare are interesul să ocupe cât mai multe poziţii, lucrurile trebuie clarificate în USL şi deocamdată nu a fost o discuţie pe această temă. Ipoteze pot fi, tocmai de aceea este nevoie să ne vedem şi să găsim o soluţie dar postul de vicepreşedinte este al PNL”, a declarat Dorinel Ursărescu.

”Întâi să rămână funcţia liberă şi apoi vom discuta. Să vedem cine îşi depune candidatura iar consilierii judeţeni în înţelepciunea lor vor alege.

Acum însă vorbim despre o situaţie ipotetică. Oricum, va fi susţinut un membru USL”, susţine Ionel Arsene.

Prima parte a declaraţiei preşedintelui PSD Neamţ – ”întâi să rămână funcţia liberă” – lasă loc de interpretări dar nu le vom face noi aici şi acum. Aşteptăm să vedem înţelepciunea consilierilor judeţeni.

(G.A.)