Aceasta este concluzia pompierilor pietreni care au acționat la stingerea incendiului izbucnit duminică dimineață la restaurantul din complexul Pietricica situat în Piața Mihail Kogălniceanu. „Militarii au stins incendiul în urma căruia a ars doar funinginea de pe coșul de fum și s-a degradat vata minerală din jurul acestuia, cauza probabilă a incendiului fiind coșul de fum necurățat de funingine“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.
Duminică, 27 septembrie, în jurul orei 10, angajații de la Bells au sunat la 112 după ce fumul gros a invadat incinta. A urmat o adevărată desfășurare de forțe în zona centrală a municipiului, patru autospeciale și scara mecanică fiind trimise cu opt pompieri la locul incendiului. Misiunea nu a fost dificilă, întrucât după ce a fost localizată sursa focului, militarii au stins rapid funinginea care ardea pe coș. Însă pompierii au verificat să nu mai existe focare în zona acoperișului restaurantului situat la etaj, iar pentru aceasta l-au decopertat. Incidentul s-a produs la circa două săptămâni după redeschiderea restaurantului, la finalul renovării.
(C.I.)
Recomandări
Este primul incendiu de sezon, provocat de coșul de fum necurățat, motiv pentru ca nemțenii să-și amintească recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț:
– Verificarea, repararea și izolarea termică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
– Coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– Coșurile de fum trebuie izolate termic față de materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn).