La câteva culturi agricole se face, anual, monitorizare. Între ele figurează şi cartoful. Unitatea Fitosanitară Neamţ are pregătite probele, urmând să le trimită la Laboratorul de Carantină Fitosantară Bucureşti.
Detalii, de la domnul Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ: „Probele au fost prelevate din întregul judeţ, de la cultivatorii de cartofi. Prin asta monitorizăm un grup de bacterii care prezintă interes pentru cultura cartofului. Se urmăreşte anual dacă există astfel de focare, dacă ele s-au extins ori stagnează. Plantele sunt verificate şi în câmp, în perioada de vegetaţie, iar toamna se prelevează tuberculi. La LCF Bucureşti se fac analize riguroase. Nu pot să spun că, sub acest aspect, avem probleme deosebite, suntem pe stagnare.”
Vom vedea ce rezultate se vor obţine la analiza catorfului din acest an. „Afecţiunea” cea mai des întâlnită este putregaiul cartofului. Nu dăunează sănătăţii omului, ci tubercului în sine. Este un program naţional, dar fără o finanţare cu această destinaţie. La cartoful de sămânţă dacă apar probleme, cantitatea respectivă trebuie distrusă, iar statul plăteşte cultivatorului contravaloarea acelei mărfi.