A început atacul căpușelor!

Nu este zi în care la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț să nu ajungă cel puțin o victimă a căpușelor. În weekend s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe 4 persoane pentru extragerea insectei de sub piele, mai precis a capului rămas înțepenit după încercarea instinctivă de smulgere a purtătoarei de bacterii. Căpușa poate transmite bacteria care declanșează boala Lyme și de aceea este atât de periculoasă mușcătura acesteia. Infecția poate fi depistată în sânge numai prin analize specifice.
Odată cu încălzirea vremii a crescut și riscul de a fi mușcat de căpușe, avertizează medicii. Aceștia recomandă precauție la plimbările prin parcuri, la activitățile de sezon din grădini, la țară, și nu în ultimul rând la joaca celor mici pe spațiile verzi din jurul blocurilor.
Singurele metode eficiente rămân, în acest fel, cele clasice: verificarea zilnică a corpului, purtarea la ieşirile în aer a pantalonilor lungi introduşi în şosete şi, mai ales, a pălăriilor. O dată găsită o căpuşă în piele, se recomandă prezentarea la medic pentru extragerea ei. Se verifică, de asemenea, si apariţia la nivelul pielii a aşa-numitului eritem migrator -o leziune roşiatică sub formă de cerc care se dezvoltă în jurul muşcăturii , unul din semnele timpurii ale bolii Lyme. Cunoscută ca boala cu 1000 de fețe, boala Lyme se tratează cu antibiotic, dacă este identificată în primul stadiu al infecție. În caz contrar, afecțiunea poate da o multitudine de complicații, unele foarte grave, cum ar fi afectarea ochilor, a încheieturilor mâinilor și picioarelor, putând avansa până la paralizie.
Geanina NICORESCU