„A fost uşor la bac”. „Ba naşpa”.

examen Ieri, pe la ora 11, abia ieşiţi din sălile de examen, unii candidaţi strigau de bucurie, alţii, cu nasul în pământ, mormăiau în barbă: „naşpa”. Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, derulată ieri în centrele de examinare din toată ţara, a avut subiecte diferenţiate, în funcţie de profilul urmat de elevi, respectiv uman şi real. Unii elevi de la Colegiul de Informatică  Piatra Neamţ spuneau că subiectele au fost mai mult pe partea „umană”, dar s-au descurcat.  Analiza unui fragment din „Scrinul negru” al lui George Călinescu, scrierea unui text argumentativ despre importanţa alegerii unui model în viaţă şi redactarea unui eseu dintr-un text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga au fost subiectele la Limba română de la bacalaureat, varianta pentru „real”, cea cu numărul 7.

La primul subiect, pe un fragment din „Scrinul negru” al lui George Călinescu, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică. Astfel, la punctul 1 al primului subiect, candidaţii au fost puşi să dea câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „mormane ” şi „uzate”. Pentru rezolvarea corectă a cerinţei sunt acordate două puncte. La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”. La subiectul 3, elevii au de redactat un eseu pe tema simbolismului în literatura română pe baza unei poezii, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.

„Eu am venit la Bac aşa, pentru că tot venisem în ţară de la muncă, din străinătate, şi am zis să-mi încerc norocul. Dar nu am făcut mare lucru”, ne-a spus un tânăr, la ieşirea din sala de examinare de la Colegiul de Informatică Piatra Neamţ, unde fusese repartizat pentru susţinerea  probei. Anul trecut a ratat admiterea pentru că  a „picat” la proba scrisă de limba şi literatura română. Şi nu are prea mari speranţe nici acum. La polul opus, unii elevi care abia au absolvit Colegiul de Informatică ieşeau victorioşi: „a fost uşor, nu am avut probleme, şi chiar aveai de unde să-ţi alegi singur subiectele pentru a le dezbate”, spunea unul dintre elevi, referindu-se la subiectul 3.

Bacalaureatul vor continua în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

 

G. NICORESCU