9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție

k6-ziuanticoruptiecalc-oMâine, de Ziua Internațională Anticorupție, ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Neamț (din cadrul Direcției Generale Anticorupție) doresc atragerea cetățenilor și a funcționarilor onești în lupta împotriva corupției prin organizarea activității „Calc-o în picioare!“. Campania a demarat în anul 2013, la sediul Poliției Neamț și la sediul Serviciului Poliței Rutiere. În anul 2014, campania s-a desfășurat la sediile Jandarmeriei Neamț (la data de 9 decembrie) și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț (la data de 10 decembrie), iar în anul 2015 au fost vizate Serviciile Publice Comunitare cu sediul în Mall Central. „S-a considerat oportună continuarea acestei campanii de conștientizare a fenomenului corupției, iar la data de 9 Decembrie 2016, planșele realizate pentru acest moment (60 de planșe format A3, cu imagini sugestive pe teme de corupție) vor fi postate la intrarea în sediul Instituției Prefectului Neamț și Consiliului Județean Neamț (ora 7,30), pentru a fi călcate, la propriu, în picioare, la intrarea în serviciu de către lucrătorii celor două instituții. Cu această ocazie vor fi diseminate și calendarele 2017, având inscripționat sloganul campaniei: «Calc-o în picioare!». Activitatea are ca scop conștientizarea publicului cu privire la riscurile pe care le comportă săvârșirea unor fapte de corupție“, a declarat comisarul șef Rareș Bostan, ofițerul de presă al SJA Neamț.

În același timp, se dorește responsabilizarea cetățenilor și funcționarilor publici, în sensul de a lua atitudine și de a sesiza Direcția Generală Anticorupție de fiecare dată când iau cunoștință despre implicarea unor lucrători MAI în fapte de corupție. „Corupția reprezintă una dintre cele mai serioase amenințări la adresa statului de drept în cadrul societății contemporane, subminând instituțiile și valorile democratice, atentând la ordinea socială și capacitatea statului de a asigura drepturi și libertăți egale cetățenilor săi. Altfel spus, corupția ne afectează pe toți și slăbește respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea și combaterea practicilor corupte“, precizează sursa citată.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii anticorupție și cetățenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupție de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, a fost pusă la dispoziție linia Verde Anticorupție – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupție și la numărul de telefon 0233/234008, 0233207000 int. 20845, aparținând Serviciului Județean Anticorupție Neamț.

Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției a stabilit data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internațională Anticorupție. Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) și ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției este primul tratat cu vocație universală în domeniul combaterii corupției. De asemenea, declarația Primei Conferințe Anuale și a Adunării Generale a Asociației Internaționale a Autorităților Anticorupție, susținută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autoritățile competente să aplice prevederile relevante ale Convenției pentru a stabili și întări sistemul de luptă împotriva corupției, precum și încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaționale Anticorupție.

Cristina IORDACHE