Idei de afaceri: cultivarea năutului
*Năutul are o valoare alimentară deosebită *Se pot obține fonduri europene nerambursabile pentru cultura năutului * Acesta are și efecte terapeutice deosebite
Mult timp năutul era considerat alimentul săracului, însă acum revine în preferințele celor care vor să mănânce sănătos, datorită calităților sale nutritive. Pe fondul creșterii consumului, năutul poate fi și o soluție pentru cei care vor să dezvolte afaceri în domeniul agricol.
De la năut se consumă atât păstăile tinere, cât și boabele pentru mâncăruri, dar și în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea. Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne și mai gustos decât soia.
Fermierii care se pot orienta către cultivarea năutului în scop comercial e bine să știe că se pot obține și fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. În plus, beneficiarii care folosesc material genetic românesc primesc punctaj suplimentar. Printre furnizorii de semințe de năut sunt stațiunile de cercetare agricolă, care oferă soiuri adaptate la condițiile pedoclimatice din zona noastră.
*Cultivarea năutului în regim ecologic
Dintre leguminoasele pentru boabe năutul are cerințe mari față de temperatură, fiind planta care suportă cel mai bine seceta, preferând solurile cu textură mijlocie, bogate în calciu, nisipoase, ușor salinizate. Năutul poate urma oricărei alte culturi. Preferabil să fie semănat după cereale păioase și floarea soarelui, dar nu se recomandat ca după năut sa fie semănate alte leguminoase. Năutul este un bun premergător pentru grâul de toamnă.
Ca lucrări de pregătire a solului se recomanda arătura adâncă de toamnă, executată cât mai devreme, după dezmiriștit. Primăvara, terenul se lucrează cât mai timpuriu, dar numai după ce apa s-a scurs în profunzime, pentru a evita compactarea solului. Semințele de năut trebuie să provină din culturi ecologice și să aibă o puritate de 96% și germinația de peste 90%. Năutul se seamănă primăvara devreme, dacă e mai târziu vom avea scăderi mari de producție.
Năutul are o coacere mai uniformă comparativ cu alte culturi și se recoltează când păstăile au culoarea galbenă, iar frunzele s-au scuturat. Dacă se întârzie recoltatul, semințele vor fi tari și vor fierbe greu.
*Năutul, indicații terapeutice
Năutul este bogat în proteine, săruri minerale, vitaminele E și complexul B. Cu un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită. Înlocuiește cu succes carnea, deci e un aliment ideal dacă vreți să renunțați la carnea roșie.
Cuprul, fosforul, calciul și fierul sunt alte elemente din compoziția năutului. Fierul produce energie, iar magneziul sporește cantitatea de enzime care produc antioxidanți. Boabele de năut mai conțin aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbție lentă, care stimulează buna funcționare a nervilor, mușchilor, enzimelor și hormonilor.
Dieta care conține năut are efecte antioxidante și antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează împotriva bolilor de inimă, reglează somnul și previne diferite forme de cancer. Aplicațiile externe cu făină de năut sunt utile pentru atenuarea durerilor, în răceli, nevralgii.
Cura cu năut este ideală peroanelor care suferă de diabet, având un indice glicemic foarte scăzut. Năutul este diuretic, antiseptic urinar, vermifug, fiind recomandat în oligurie, litiază urinară, digestie lentă, stări congestive ale ficatului, astenii, activități care necesită efort fizic.