Ceahlăul joacă la lider

Ceahlăul Piatra Neamț va încheia etapa a patra a turneului play out din liga a doua cu partida de astăzi, din deplasare, cu Gloria Buzău, liderul seriei întâi. Celelalte două confruntări, Rapid CFR Suceava – ACS Berceni și CS Balotești – Bucovina Pojorâta, s-au disputat ieri.

Fără victorie, fără gol marcat, rămasă fără antrenorul Maccoppi, fără jucătorii din străinătate și mai nou fără directorul general, Ioan Mironaș, cel care a ținut echipa în viață în ultimul timp, formația din Piatra Neamț este victimă sigură la Buzău, acolo unde va întâlni liderul din play out. Galben-negrii nu au marcat niciun gol în play out, au primit în schimb 11, și vor evolua pe terenul unei echipe care a obținut două victorii în cele 3 jocuri din partea a doua a sezonului, ambele pe teren propriu, 4-2 cu Pojorâta și 2-0 cu Rapid CFR Suceava. Antrenorul Lidi Chertic a plecat la Buzău cu juniorii de la formația de elită sub 19 ani, care nu s-au mai prezentat, din cauza banilor, la ultimul meci al juniorilor, de la Mioveni. Speranțele în obținerea unui rezultat pozitiv la Buzău și în salvarea de la retrogradare sunt nule, iar partida de astăzi va mai conta doar pentru palmares și pentru statistică. Gazdele lui Ioan Viorel sunt pe primul loc în clasament, cu 19 puncte, au bătut runda trecută cu 2-0, acasă, pe Rapid Suceava, în timp ce oaspeții de la Piatra Neamț sunt pe ultimul loc în ierarhie, cu doar 5 puncte, și vin după eșecul de pe teren propriu, 0-4 cu Bucovina Pojorâta.

Confruntarea de la Buzău se va disputa pe stadionul Gloria și va începe la ora 11.

Tot ieri s-au disputat și partidele rundei a cincea din turneul play off al seriei întâi, care a cuprins și marele derby dintre Rapid București și Dunărea Călărași.

Celelalte jocuri au fost, Academica Clinceni – Dacia Unirea Brăila și SC Bacău – Farul Constanța. 

Precizările acționarului majoritar

Italianul de la FC Ceahlăul, administrator special și acționarul majoritar, a vorbit, printr-un comunicat, despre poziția sa în cadrul clubului, despre situația acestuia, dar și despre gestul directorului general, Ioan Mironaș, de a-și da demisia din funcția pe care o deținea. Deși situația financiară este una critică, oficialul italian a vorbit despre o strategie de relansare a clubului, care va cuprinde implicarea unor societăți puternice din străinătate. Administratorul special a spus că această strategie de relansare a clubului va atrage și investitori locali și așteaptă alegerile locale de la începutul lunii iunie pentru ca noul primar să se implice și în dezvoltarea și ajutorarea fotbalului din Piatra Neamț. „Chiar în aceste momente finalizăm o strategie de relansare a clubului, care va atrage noi investitori cu prioritate absolută pentru cei locali. Vrem un parteneriat cu Lyoness, o societate puternică din Europa, care are deja perteneriate cu cluburi puternice din afară, cum ar fi Real Madrid sau Juventus Torino, pentru a încuraja interacțiunea cu rețeaua de firme din Piatra Neamț. Vrem dezvoltarea planului de marketing, iar introducerea pe piață i-a fost încredințată domnului Vasile Mucenicu, un mare susținător al parteneriatului cu Lyoness. Vrem să modernizăm baza sportivă cu o dezvoltare engleză, cu includerea întreprinderilor, cum ar fi restaurant, bar, fitness și altele, iar acest plan va fi prezentat primarului nou ales. Vrem să facem cea mai modernă academie din România, vrem să construim alte 6 terenuri și un hotel, toate dedicate dezvoltării sectorului juvenil“, a spus italianul, cel care a vorbit și despre demisia lui Ioan Mironaș, pe care a înțeles-o și a acceptat-o. „Clubul Ceahlăul îi mulțumește domnului Mironaș, care este o adevărată legendă în Piatra Neamț, iar eu îi mulțumesc personal pentru că a spus în cele din urmă cu tărie că acest club era mort când eu am devenit acționar majoritar, cu datorii de circa 5,2 milioane de euro. Nu am folosit niciun euro din drepturile TV de la liga întâi. ¾ din sumă a fost folosită înainte de venirea mea. Restul a fost utilizat pentru a plăti salariile jucătorilor și personalul care au avut credite chiar și din 2011!!! Clubul a mers mai departe numai datorită investițiilor grupului meu, de peste 20 de mii de euro pe lună, din ianuarie 2015. Retrogradarea era anunțată, așa că era inevitabil intrarea în insolvență. Doar luptând toți împreună mai putem menține clubul în liga a doua, însă ideea FRF, de a avea o singură serie la eșalonul 2, este un lucru rău ce ar putea distruge baza fotbalului românesc“, a mai declarat italianul.

Poziția presei locale

Tot în comunicatul transmis joi, acționarul majoritar de la FC Ceahlăul a declarat că presa locală, prin ceea ce a expus sau a scris, se face unul dintre principalii vinovați pentru îndepărtarea investitorilor majori de la club. În urma acestei declarații, total nefondate, mass-media din Piatra Neamț a hotărât, de comun acord, să nu mai participe la conferințele de presă ale acționarului majoritar de la FC Ceahlăul din cauza acuzelor formulate în ultimul comunicat, dar va reflecta activitatea clubului și a angajaților acestora. De asemenea, tot mass-media din Piatra Neamț va sesiza avocatul poporului deoarece diriguitorii clubului Ceahlăul au încercat să convingă câțiva juniori, care au împlinit 16 ani și mai mari, să semneze contracte de prestări servicii, și nu contracte de muncă, cu FC Ceahlăul SA, încălcându-se astfel mai multe drepturi prevăzute în convenția pentru apărarea drepturilor copilului, cum ar fi dreptul la sănătate etc. De asemenea, vom sesiza și ITM(Inspectoratul Teritorial al Muncii), deoarece fotbaliștii au contracte de prestări servicii și nu contracte de muncă, așa cum prevede codul muncii. Fotbaliștii pietreni nu au niciun contract de muncă înregistrat la ITM. Nu în ultimul rând, vom sesiza Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț pentru rezilierea contractului de concesiune, prin care Primăria dă gratuit stadionul Municipal, clubului de fotbal Ceahlăul, până în anul 2023, deoarece acestanu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Și singura obligație contractuală era aceea de a face performanță, însă, de când a venit acționarul majoritar, FC Ceahlăul are două mari „performanțe“, a retrogradat din liga întâi și este pe punctul de a retrograda și din eșalonul 2 fotbalistic.

 

3 din 3 la turneul de la Bacău

Handbaliștii juniori I de la LPS Piatra Neamțau câștigat toate cele 3 partide pe care le-au susținut la ultimul turneu zonal de sală al campionatului național, care au avut loc de marți și până joi la Bacău. În urma acestor succese, elevii antrenorilor Rita și Stelian Bursuc au urcat din nou pe poziția a doua în clasamentul seriei întâi și s-au calificat, cu un total de 37 de puncte, la primul turneu semifinal care se va desfășura după sărbătorile de Paște. Handbaliștii pietreni au avut o evoluție mai puțin convingătoare la precedentul turneu, de la Sfântu Gheorghe, însă la Bacău au jucat aproape la adevărata valoare și au obținut victorii destul de categorice. Marți, în prima zi, Leahu și compania s-au impus la o diferență de 13 goluri, scor 38-25, în fața formației de pe locul 5, LPS Suceava. La pauză, pietrenii au condus cu 17-8, iar în final au obținut un succes facil în fața unui adversar inferior valoric.

În cea de-a doua zi de competiție, LPS Piatra Neamț a zdrobit cu 43-29 pe LPS Roman, echipa de pe locul 6, într-o partidă în care la pauză a condus cu 22-13. Joi, poate în cel mai important joc al turneului, tinerii handbaliști pietreni au câștigat cu 33-22 duelul cu LPS Vaslui, formație care furase locul al doilea din clasament. Echipa pietreană a practicat un joc excelent în fața vasluienilor, pe care i-au condus de la un capăt la altul, iar la pauză conduceau cu 21-10. În final, pietrenii au câștigat la o diferență de 11 goluri, iar în urma acestui rezultat au urcat pe 2 în ierarhia seriei întâi, chiar în dauna grupării vasluiene. Cu un bilanț excelent la turneul de la Bacău, unde a marcat 104 goluri și a primit numai 76, LPS Piatra Neamț încheie sezonul regulat pe locul 2, în spatele liderului, Știința Bacău, și are speranțe mari de a face o figură frumoasă la primul turneu semifinal. Pe lângă LPS Piatra Neamț, din seria întâi s-au mai calificat la primul turneu semifinal, Știința Bacău, LPS Vaslui și LPS Iași.

Rezultate, turneu Bacău

LPS Piatra Neamț – LPS Suceava 38-25 (17-8)

LPS Piatra Neamț – LPS Roman 43-29 (22-13)

LPS Piatra Neamț – LPS Vaslui 33-22 (21-10)

Clasament

1.Știința Bacău181800786-47245p

  1. LPS Piatra Neamț 181305577-48537p
  2. LPS Vaslui181215570-58736p
  3. LPS Iași18819509-42828p
  4. LPS Suceava187011548-55423p
  5. LPS Roman184014564-62919p
  6. LPS Onești180018358-7575p