Profesorii i s-au plâns președintelui României de „salariile jenante“

salarii profesoriSindicaliștii din învățământ au primit asigurări din partea Administrației Prezidențiale că va fi pusă în dezbatere publică o nouă lege a salarizării. Federația Sindicatului Liber Învățământ, la care este afiliat și Sindicatul Învățământ Neamț, a primit acest răspuns zilele trecute, după ce sindicaliștii i-au atras atenția președintelui Iohanis, printr-o scrisoare deschisă, asupra faptului că dascălii au ajuns la limita de jos a salarizării.

„În prezent, salariul mediu în învățământ este cu aproximativ 45% mai mic decât salariul mediu din administrație și ordine publică și reprezintă doar 25% din salariul magistraților, situație absolute anacronică, în condițiile în care aproximativ 80% din salariații din învățământ au studii superioare! Plecând de la PIB, principiile de bază care ar trebui să stea la baza construcției noii grile de salarizare din învățământ sunt următoarele: salariul de bază al profesorului debutant să fie de 2,5 ori mai mare decât salariul minim pe economie la data aplicării legii de salarizare, iar după 15 ani de activitate didactică să se poată ajunge la un salariu care să reprezinte o creștere de 75% față de salariul debutantului; o altă solicitare este aceea ca salariul de bază maxim al unui profesor să fie de 2,5 ori mai mare decât salariul profesorului debutant și să poată fi atins după 25 de ani de activitate didactică, în trepte de salarizare, având în vedere și faptul că definitivarea în învățământ se poate obține după un an de predare efectivă la catedră. De asemenea, cerem ca salariul de bază al învățătorului/ educatorului cu studii medii să reprezinte 80% din salariul profesorului. De aceea, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ vă solicit respectuos ca, în dublă calitate de Președinte al României și de dascăl, să vă implicați, în limitele prevăzute de Constituția României, în construcția noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, astfel încât, odată intrată în vigoare, ea să contribuie la îmbunătățirea statutului social al cadrelor didactice din țară, condiție esențială de care depinde creșterea calității învățământului românesc“, se arată în scrisoarea semnată de reprezentanții sindicatului.

Potrivit sindicaliștilor, „este jenant“ că, în momentul de față, după majorarea de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 lei.

Prim-ministrul Cioloș a anunțat, ieri, că Executivul lucrează și la un proiect de lege privind salarizarea unitară, care urmează să fie pus în dezbatere publică în perioada imediat următoare, pentru a fi discutat cu sindicatele și societatea civilă. Însă, potrivit premierului, este un proiect de lege care vine cu o abordare multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară. Acesta a mai precizat că legea salarizării unitare va fi corelată cu reforma administrației publice.

Geanina NICORESCU