S-ar putea întâmpla la Piatra Neamț: Liviu Harbuz, soluție pentru câinii vagabonzi

 

*Numai în Piatra Neamț sunt în jur de 1.500 de exemplare * ”Nu există o soluție radicală, dar există soluții viabile“, a spus Harbuz * Deputatul a cooptat la Piatra Neamț una dintre cele mai mari fundații de protecție a animalelor din România

Spinoasa problemă a câinilor vagabonzi a fost dezbătută, ieri, de deputatul Liviu Harbuz, doctor în medicină veterinară, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat reprezentații uneia dintre cele mai mari fundații de protecție a animalelor din țară, Vier Pfoten. Interesant prin felul de abordare, dublă protecție – om și animal – subiectul nu pare o problemă fără soluție, cel puțin nu în Piatra Neamț. Deși se estimează o cifră oficială de 500-600 de câini fără stăpân, în Piatra Neamț sunt circa 1.500 astfel de exemplare, majoritate de rasă comună. „Domnul dr. Liviu Harbuz ne-a invitat, în ideea de a ajuta cumva comunitatea din Piatra Neamț privind câinii fără stăpân. Noi am sterilizat în România peste 100.000 de câini în peste 50 de localități, de acord și în contracte cu primăriile. Metoda aceasta, de sterilizare, s-a dovedit ca fiind cea mai eficientă soluție, e adevărat, cu efecte peste 3-4 ani. Dacă acest lucru se va realiza în acord cu Primăria Piatra Neamț, în câțiva ani orașul nu va mai avea câini vagabonzi“, a spus reprezentantul fundației, Kuki Bărbuceanu.

Vier Pfoten Romania și-a început activitatea în anul 2000, fiind una din cele mai cunoscute voci pentru drepturile animalelor. Campaniile și proiectele din România sunt organizate în jurul misiunii de a crea soluții pe termen lung pentru animalele aflate în dificultate. „Am avut șansa și norocul să-l întâlnesc în urmă cu 20 de ani pe doctorul Liviu Harbuz, am participat împreună la foarte multe proiecte privind protecția animalelor“, a spus Anca Tomescu. „Doresc ca împreună cu dl. Dr. Liviu Harbuz și Asociația «Piatra Neamț Te Iubesc!» să dezvoltăm, în continuare, aceste proiecte.

Din 1988 și până astăzi, Vier Pfoten a deschis birouri în Austria, Germania, România, Elveția, Bulgaria, Anglia, Olanda, Ungaria, Ucraina, SUA și Africa de Sud, dar activează pe plan internațional inclusiv prin biroul de lobby deschis la Bruxelles“.

Leul de Piatra zburdă liber în Africa de Sud

Pe lângă această problemă a câinii fără stăpân, pe care o au nu doar pietrenii, Vier Pfoten a dezbătut alte două: Grădina Zoologică, de unde s-a preluat de către fundație singurul leu aflat în captivitate, precum și herghelia veche.

„Leul l-am preluat și acum se află în Africa de  Sud pe o suprafață de 1.200 de hectare, e sănătos, liber și fericit. Nu vrem să închidem Grădina Zoologică din Piatra Neamț, care nu respectă, din păcate, normele europene. Dar împreună putem reface această grădină cu sprijinul și în parteneriat cu autoritățile locale“, a precizat Kuki Bărbuceanu.

În opinia sa, lipsa educației în abordarea problemei animalelor este principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situație: „Toate se trag de la lipsa educației. Noi am intrat în școli cu sprijinul inspectoratelor școlare și sunt programe în care copiii sunt învățați ce înseamnă un animal, cum să-l abordeze și ne-ar plăcea să le desfășurăm și în Piatra Neamț“.

Prin neglijența familiei și a societății, copiii sunt cu regularitate martorii suferinței animalelor: animale fără stăpân, animale sacrificate în public, animale de companie chinuite, animale folosite drept „fotomodele“, animale sălbatice închise în grădini zoologice și circuri, animale vânate fără nici o restricție etc. Indiferența adulților față de animale și natura este din păcate un exemplu pentru copii, spun reprezentanții fundației.

 În ce măsură reușesc primăriile să stăpânească fenomenul?

Dr. Harbuz a precizat că nu este doar o problemă a primăriilor, decât în măsura în care decid să colaboreze cu partenerii. Pe de altă parte, fenomenul ar trebui să fie o prioritate pentru orice primărie. „Din păcate, nu toți reprezentanții administrației publice locale sunt dispuși la colaborare, pentru că ei consideră că nu reprezintă o prioritate pe agenda lor“, a spus dr. Harbuz.

În realitate, reprezintă o prioritate, care se acutizează în momentul în care câinii lăsați liberi pot deveni agresivi: „O componentă din program este și evaluarea animalului. Cei cu potențial agresiv sunt cazați, pentru că nu poți lăsa un animal agresiv în stradă“, a spus dr. Harbuz.

Pus în situația ipotetică de a fi în fața a două tabere egale numeric – una pentru iubitorii de animale, inclusiv a celor cu potențial agresiv, și cealaltă radicală, care militează pentru uciderea acestor animale, Liviu Harbuz, ca potențial primar, a răspuns: „Câinii cu atitudine foarte agresivă sunt eutanasiați. Este o manoperă acceptată în foarte multe țări, dar în altele, atunci când împuști un câine, este ca și cum ai împușca un copil. Nu există soluții radicale, cei de la Vier Pfoten sunt fundație de protecție, dar eu, din calitatea mea de om al administrației publice, sunt obligat să accept și acest act, dar numai ca ultimă soluție“.

Mariana OLTEAN TUDOSE