Încep simulările celor mai importante examene preuniversitare

simulareElevii revin, astăzi, în bănci. Pentru începutul celui de-al doilea semestru, responsabilii din Ministerul Educației au pregătit și primele simulări ale examenelor naționale. În perioada 22-24 februarie, elevii claselor a VIII-a vor susține simularea Evaluării Naționale, iar în intervalul 7-10 martie va avea loc simularea pentru Bacalaureat, la care vor participa liceenii claselor a XI-a și a XII-a.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Neamț, obiectivul simulării examenelor naționale constă în familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv a unui examen de Bacalaureat național. Totodată, rezultatele vor fi utile pentru identificarea carențelor pe care le au elevii, astfel încât până la data adevăratelor examinări să poată fi corectate.

Simularea Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a începe cu testarea la limba și literatura română, pe data de 22 februarie. A doua zi va avea loc simularea la matematică, pe 24 februarie vor susține examen la limba și literatura maternă elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, urmând ca în data de 4 martie să fie afișate rezultatele.

Simularea examenului de Bacalaureat pentru clasele a XI-a va începe pe 7 martie, cu testarea la limba și literatura română. Pe 9 martie se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar în data de 18 martie se vor afișa rezultatele. Testările pentru clasele a XII-a vor începe în data de 7 martie, cu proba scrisă la limba și literatura română. Pe 9 martie va avea loc proba obligatorie a profilului, în data de 10 martie- proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 18 martie vom asista la afișarea rezultatelor. Subiectele vor fi elaborate pe baza conținuturilor și a competențelor asociate acestora prevăzute în programele de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Ministerul Educației a publicat, ieri, pe site-ul oficial, modele orientative de subiecte, prin aceasta înțelegând atât subiectele folosite la simulările din anii precedenți, cât și subiectele pe care absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a le-au avut de rezolvat în cadrul examenelor propriu-zise, începând cu anul 2011.

Geanina NICORESCU