Județul Neamț a strălucit la Gala Oamenii Timpului de la Iași

Arcan - Oamenii Timpului01 * Un grup de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț a câștigat Premiul Oamenii Timpului la secțiunea „Tinere valori“ * Eroul național Adrian Rugină a fost omagiat cu un premiu special in memoriam * Președintele Consiliului Județean Neamț îi felicită pe rareșiștii câștigători, precum și pe profesorii Alexandru Iacob și Aloma Veiss

Evenimentul regional transfrontalier Gala „Oamenii timpului“ a adus în vizorul opiniei publice județul Neamț, de două ori. O dată, pentru nominalizarea și desemnarea câștigător a grupului de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș“, la secțiunea „Tinere valori“, pentru premiul obținut în Abu Dhabi, și a doua oară, pentru acordarea unui premiu special, în memoria eroului național Adrian Rugină.

Distincția in memoriam a fost ridicată de la organizatorii evenimentului de către vicepreședintele Consiliului Județean Neamț Emilia Arcan. În discursul susținut de la tribuna Galei, adjuncta legislativului județean a mulțumit organizatorilor pentru recunoașterea meritelor deosebite ale elevilor nemțeni, dar și a sacrificiului suprem de care a dat dovadă Adrian Rugină, cel care a murit pentru a salva alte vieți în incendiul de la Clubul #Colectiv. „Pentru noi, nemțenii, acest moment este un amestec de bucurie și tristețe. Sunt mândră că reprezint județul din care provin elevi și cadre didactice de excepție, ale căror merite au fost recunoscute și la acest eveniment, după ce s-au făcut cunoscuți în țară și în străinătate! Învățământul românesc se impune peste hotare și datorită elevilor de la Neamț și profesorilor lor! Îi felicit și îi asigur de tot respectul meu și al Consiliului Județean Neamț, care le stă alături de câte ori au nevoie de sprijin. Pe de altă parte, mă încearcă un mare regret, pentru că mă aflu aici ca să ridic o diplomă de recunoștință pentru cel care nu mai este printre noi, dar trăiește prin sufletele pe care le-a salvat. Județul Neamț a dat un erou, pe Adrian Rugină, cel care și-a pierdut viața căutând să scoată din foc oameni pe care nu-i cunoștea, dar pe care i-a ajutat să trăiască. Adrian Rugină va rămâne în memoria noastră un salvator, un erou, un om cum rar se mai poate întâlni. Pentru că dumneavoastră, organizatorii Galei «Oamenii timpului», v-ați gândit la el, vă mulțumesc!“, a declarat vicepreședinta Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan.

Rareșiștii au fost câștigătorii Secțiunii „Tinere valori“ datorită proiectului cu care au intrat în concusul „Zayed Future Energy Prize 2015, din Abu Dhabi. Astă primăvară, elevii pietreni au fost singurii premiați din Europa, câștigând, prin proiectul lor, 100.000 de dolari, bani cu care clădirea „Rareșului“, veche de un secol și jumătate, va fi transformată într-o clădire în care va fi redus semnificativ consumul de elergie electrică. Profesorul Alexandru Iacob a fost coordonator al acestui proiect, căruia i s-au alăturat și alte cadre didactice din Colegiul Național „Petru Rareș“. Unii dintre elevii care au lucrat în proiect – circa 30 la număr – sunt acum studenți în primul an.

Președintelui CJ felicită rareșiștii premiați la Gala „Oamenii timpului“

Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, felicită reușita elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț și pe profesorii coordonatori, câștigători ai concursului din Abu Dhabi, cu un proiect pentru protecția mediului, care s-au dovedit a fi cei mai buni la Gala „Oamenii timpului“, Secțiunea „Tinere valori“. „Elevii noștri au fost considerați de către membrii juriului ca fiind cei mai buni dintre cei opt nominalizați la Secțiunea «Tinere valori», la Gala «Oamenii timpului». Este o onoare pentru Piatra Neamț, pentru județul Neamț, pentru învățământul românesc! Felicitări domnilor profesori coordonatori ai proiectului. M-a bucurat să îi văd în sală, la gală, alături de copii, pe renumiții profesori Alexandru Iacob și Aloma Veiss, a căror implicare în reușita proiectului a fost majoră. Ne mândrim cu dumnealor, cu elevii de la Rareș și îi felicit pe toți cei zece nominalizați din județul Neamț la Gala «Oamenii timpului», chiar dacă nu au fost printre câștigători decât tinerii de la colegiul național pietrean“, a declarat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.

Matei Vișniec, Andrei Muraru, Teodor Corban – printre laureați

Academicianul Solomon Marcus, dramaturgul Matei Vișniec, istoricul Andrei Muraru, actorul Teodor Corban, preotul Mihail Jar sunt câteva dintre personalitățile care au fost premiate sâmbătă seara în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment organizat de revista culturală Timpul și desfășurat pe scena Teatrului Vasile Alecsandri din Iași.

Amfitrionul evenimentului a fost actorul Adrian Păduraru, iar în sală au fost prezente numeroase personalități din țară, precum și din Republica Moldova și Cernăuți.

„E o inițiativă foarte curajoasă, pentru că angajează suprafețe mari de interes, ceea ce e un lucru deosebit, în care sunt apreciate persoane de prim rang. Sunt zeci de nominalizări, ceea ce nu e puțin lucru. A fi nominalizat la o asemenea competiție echivalează cu a lua și premiu. Mă bucur că acest eveniment are loc la Iași, unde cred că e un loc privilegiat al Culturii, un loc cu tradiții deosebite în tot ce are mai bun cultura românească“, a declarat jurnaliștilor Ion Caramitru.

Matei Vișniec, „Diplomație Publică“

Considerat a fi cel mai important autor dramatic al momentului, Matei Vișniec a fost premiat la categoria „Diplomație Publică“. Cea mai mare parte a operei sale a văzut lumina tiparului în Franța, iar piesele care îi poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi și sunt jucate în peste 50 de țări. Nominalizarea a fost făcută pentru Festivalul „Zilele Matei Vișniec“, ajuns în 2015 la ediția a III-a.

Ieșeanul Teodor Corban a primit premiul Oamenii Timpului, la secțiunea „Arte“. Cunoscut actor român de teatru și film, Teodor Corban a fost nominalizat pentru rolurile principale din producțiile „Aferim!“ (regia Radu Jude, distins cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie) și „Un etaj mai jos“ (regia Radu Muntean, selectat la Cannes la secțiunea „Un certain regard“).

„M-am bucurat că există o astfel de Gală, că cineva s-a gândit să îi roage pe cei mai buni să facă un pas în față, să le recunoască meritele profesionale. Cei care se ocupă de cultură, spirit, intelectualitatea, în general, este o zonă a societății puțin cam vitregită. M-am bucurat de acest premiu. Eu, ca actor, sunt marginalizat în tot ce se întâmplă în societate. Singurele mulțumiri ale actorului sunt aplauzele. Societatea nu are timp de artiști. Rarele întâmplări fericite sunt ca o mângâiere pe cap care vin la un moment dat în viața ta și îți dai seama că ceea ce ai făcut nu a fost în zadar“, a declarat pentru AGERPRES Teodor Corban.

Mihai Dimian, „Educație și cercetare“

Prorectorului Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Mihai Dimian, i-a fost acordat premiul Oamenii Timpului la categoria „Educație și cercetare“. Nominalizarea a fost făcută pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției — „Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii și sisteme distribuite de fabricație și control“.

Istoricul Andrei Muraru a obținut premiul Oamenii Timpului la secțiunea „Memorie și istorie“. Nominalizarea sa a fost făcută pentru coordonarea campaniei IICCMER „Dosarul Torționarilor“, care a produs în 2015 prima condamnare a unui fost comandant de închisoare comunistă de către o instanță din România pentru crimele sale: Alexandru Vișinescu. Tot în 2015, a demarat procesul lui Ioan Ficior, colonel, fost comandant al coloniei de muncă Periprava.

Gheorghe Cîrstian, „Literatură“

La secțiunea „Literatură“, premiul Oamenii Timpului a fost înmânat suceveanului Gheorghe Cîrstian. Nominalizarea pentru secțiunea „Literatură“ a fost făcută pentru coordonarea proiectului cultural Alecart și pentru excelentele rezultate obținute de tinerii îndrumați la numeroase concursuri naționale și internaționale de literatură.

Ioana-Maria Andrioaie, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa“ Iași, este cea care a câștigat premiul la categoria „Societate civilă“. Nominalizarea a fost făcută pentru implementarea proiectului „Donează păr copilașilor“, un concept inițiat după un model britanic oferit de fundația Little Princess Trust. Campania s-a extins, până în prezent, în 24 de județe, respectiv 32 de orașe din țară.

La categoria „Tinere valori“ premiul Oamenii Timpului a revenit grupului de elevi de le Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț. Nominalizarea a fost făcută pentru câștigarea concursului Zayed Future Energy Prize 2015 din Abu Dhabi. Elevii, coordonați de profesorul Alexandru Iacob, au fost singurii premiați din Europa pentru un proiect de mediu.

Pediatrul ieșean Evelina Moraru a primit premiul la secțiunea „Sănătate“. Nominalizarea acesteia a fost făcută pentru seminarul cu titlul „Sănătate fără gluten“.

La secțiunea „Jurnalism“, premiul i-a revenit lui George Onofrei.

Investiția în cultura de lavandă a lui Vlad Alexandru Boboc din Huși i-a adus nu doar beneficii materiale, ci și premiul Oamenii Timpului la categoria „Antreprenoriat“.

În cadrul celei de-a doua ediții a Galei Oamenii Timpului a fost înmânată o distincție In Memoriam Adrian Rugină, muzicianul care a murit în incendiul din clubul Colectiv, încercând să salveze viața altor tineri.

Campioană mondială la șah, la 16 ani

Paula Alexandra Gâtu, din Bălți, care la cei 16 ani ai săi este campioană mondială la șah, a primit unul dintre cele cinci premii speciale ale Galei Oamenii Timpului. Premii speciale au primit și academicianul Solomon Marcus, preotul Mihai Jar, din Cernăuți, directorul editurii Polirom Silviu Lupescu.

„Gala, așa cum bine știți, a fost un punct culminant al unei campanii care a început în august 2015 și care, spre deosebire de prima ediție, s-a extins la nivelul Regiunii de Nord-Est și a devenit și un eveniment de tip transfrontalier, întrucât am decis să includem Cernăuțiul și Chișinăul. Gala care a avut loc la Iași a fost o încununare a acestei campanii care, în cifre matematice, a însemnat nouă Campanii Oamenii Timpului, 800 de propuneri de nominalizare, 80 de nominalizați extrași într-o primă fază, 200.000 de voturi pe platforma oameniitimpului.ro și 15 premianți ai Galei din 2015. Sperăm ca la anul Campania Oamenii Timpului să aibă un caracter național, păstrându-și galele locale de la Cernăuți și Chișinău și, de asemenea, Gala Extraordinară de la Iași, dar vom încerca să facem ca întreaga arie de nominalizați și premiați să fie din întreaga Românie“, a declarat pentru AGERPRES Daniel Șandru, directorul revistei culturale Timpul, organizatorul evenimentului.

Campania Oamenii Timpului este un eveniment anual inițiat de revista de cultură contemporană Timpul și organizat de Asociația Revistei Timpul (ART), în parteneriat cu instituții administrative și culturale, precum și cu instituții academice și economice. (Z.C., AGERPRES)