Multiple răsturnări de situații cu funcția de jurist la Salvarea Neamț

ambulanta02*Mihăiță Lupu a fost adus la Salvare să fie jurist, înainte de a fi angajat; a fost angajat; a fost concediat; instanța a hotărât că trebuie reangajat; Ambulanța s-a pregătit să îl reprimească, dar a răsuflat ușurată când s-a aflat că acesta a dobândit calitatea de inculpat și îl pot menține concediat

Curtea de Apel Bacău a produs încă o răsturnare totală de situație în chestiunea funcției de jurist și a prezenței lui Mihăiță Lupu la Serviciul de Ambulanță Județean – SAJ Neamț. Prin Hotărârea 1232/2015, pronunțată la data de 18.11.2015, instanța de la Bacău „admite apelul. Schimbă în tot sentința apelată. Admite contestația. Constată nulitatea deciziei nr. 2280 din 21 noiembrie 2014 de suspendare a contractului individual de muncă al reclamantului Mihăiță Lupu“, după cum se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor. Cum hotărârea este definitivă, Mihăiță Lupu trebuie reangajat ca jurist al Ambulanței Neamț.

Persoană din exterior cu acces la documente

Primele probleme cu statutul de jurist al lui Mihăiță Lupu și cu prezența lui la SAJ Neamț au fost sesizate de șefa Serviciului Resurse Umane, Normare, Organizare și Salarizare – RUONS al Ambulanței Neamț, ec. Elena Cotoi. Problemele au fost comunicate verbal, telefonic la minister și, în data de 25 august 2015 au constituit subiectul unei plângeri penale făcute la Direcția Națională Anticorupție – DNA Bacău, din care vom reda câteva fragmente.

Încâlcita poveste începe cu data de 03.02.2014, când consilierul juridic al instituției, Lucica Gafița, și-a dat demisia. „Acesteia i s-a solicitat de către conducerea interimară a SAJ Neamț să predea documentele juridice emise de către SAJ Neamț domnului Mihăiță Lupu. Domnul Mihăiță Lupu era, la acea dată, o persoană adusă de conducerea interimară SAJ Neamț din exteriorul instituției, nu era angajat nici la DSP Neamț – instituția tutelară care trebuia să asigure asistența juridică în acest caz, conform legislației. Astfel, la decizia conducerii interimare SAJ Neamț, domnul Mihăiță Lupu a avut acces, fără a avea acest drept, la documente juridice interne importante ale SAJ Neamț, semnătura sa regăsindu-se și în registrul de intrări-ieșiri al secretariatului SAJ Neamț cel puțin în data de 04.02.2014“, se susține în documentul citat.

„În ședința Comitetului director SAJ Neamț din data de 03.02.2014, au fost prezentați participanților: noul consilier juridic, domnul Mihăiță Lupu, și noul director economic interimar. Conform declarațiilor doamnei MG interimar dr. Dorice Albu, aceștia au fost numiți în funcții de către DSP Neamț“. Aceasta este prima parte a acestei încâlcite povești, care putea fi una normală.

Dosar de personal cu probleme

Numai că la dosarul de angajare nu existau toate documentele obligatorii, și, din această cauză, se dă startul primei schimbări totale de situație, care începe însă cu fază de susținere a lui Mihăiță Lupu din partea noii conduceri a Ambulanței. „Am constatat și am sesizat verbal conducerii interimare SAJ Neamț problemele din dosarul de personal al domnului Mihăiță Lupu; nu am fost luată în considerare, de față cu comisia de verificare a dosarelor am vorbit telefonic la Ministerul Sănătății, Compartiment Juridic de pe telefonul de serviciu, deci nu poate susține Managerul General Interimar că nu a știut sau nu a fost anunțată.

A fost susținut concursul pe care l-a promovat domnul Mihăiță Lupu cu un punctaj răsunător, nota 9,57. În data de 18.03.2014 am sesizat în scris problemele semnalate de mine la dosarul de personal al domnului Mihăiță Lupu, incluse într-un referat depus la mapa de corespondență a MG interimar SAJ Neamț. Mi s-a impus de către MG interimar dr. Dorice Albu să închei contractul de muncă al domnului Mihăiță Lupu, pentru că totul este legal. În data de 19.08.2014 am verificat dosarul personal al domnului Lupu Mihăiță și am

constatat că nu mai erau originalele care au fost depuse la dosar“, se mai susține în plângerea penală amintită.

Dezicerea de persoana impusă

După consumarea primului act, în care Mihăiță Lupu a fost angajat, până la urmă, ca jurist al Ambulanței Neamț, noua conducere s-a dezis de el și l-a concediat, după cum spune și instanța, prin „decizia nr. 2280 din 21 noiembrie 2014 de suspendare a contractului individual de muncă“. Deci o primă răsturnare de situație.

Ca instituția să fie bine apărată de cei care îi vor răul, Ambulanța Neamț stabilește o colaborare, pe bani, evident, cu Cabinetul de avocatură al Monicăi Anton.

Lupu Mihăiță atacă la Tribunalul Neamț această decizie de concediere și, pe fond, pierde procesul, dar atacă soluția la Curtea de Apel Bacău. După cum am văzut, la Bacău, deși Ambulanța a fost reprezentată de respectivul cabinet de avocatură, se produce o nouă răsturnare totală.

„Numitului Lupu Mihăiță i s-a suspendat raportul de muncă prin decizie, motivat de faptul că împotriva sa există o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals.

Împotriva sa, în prezent, s-a început urmărirea penală, urmând a fi soluționat dosarul.

Curtea de Apel Bacău  a admis contestația acestuia, a numitului Lupu Mihăiță, pe cale de excepție, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, însă nu s-a pronunțat pe fondul cauzei privind vinovăția sa.

Repunerea pe funcție a acestuia poate prejudicia într-un mod grav legalitatea documentelor instituției publice Serviciul de Ambulanță Județean Neamț, întrucât acesta în mod fraudulos a obținut și ocupat această funcție“, ne-a precizat managerul general interimar dr. Dorice Albu.

Conform avocatului Monica Anton, în momentul în care Curtea de Apel Bacău va comunica, cu motivație, hotărârea pronunțată, Lupu Mihăiță va trebui reangajat ca jurist.

Schimbare de ultimă oră

O schimbare de ultimă oră a survenit însă, aseară, înainte de închiderea ediției. „Între timp, astăzi, domnul Mihăiță Lupu a dobândit calitatea de inculpat, adică s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva dumnealui la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Asta înseamnă că, în pofida deciziei Curții de Apel Bacău, operează o nouă suspendare pentru raportul de muncă“, a mai precizat avocatul Monica Anton.

Mihael BALINT