SELFY – noul proiect Erasmus+ la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“

hogasNoul proiect Erasmus+ câștigat de Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ a demarat ieri, 30 noiembrie, cu întâlnirea festivă a elevilor și profesorilor implicați în proiect. SELFY – Salvați viața pământului pentru tineri (Save Earth’s Life For Youth) – este al cincilea program finanțat din surse europene câștigat de „Calistrat Hogaș“ în ultimii ani ce-și propune, în esență, promovarea unei mentalități sănătoase la tânăra generație în relațiile cu mediul, cu natura, cu semenii. Este un proiect KA2 – parteneriat strategic între școli, cu un buget total de peste 258.000 euro, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ este coordonatorul european, iar parteneri sunt școli din Franța, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Portugalia și Turcia. Este un proiect ce se adresează elevilor cu vârste între 14-18 ani și pune accent pe predarea științelor în combinație cu TIC, artă, muzică și sport. De la festivitatea de ieri a lipsit delegația Franței, țară care pe fondul tensiunilor teroriste și-a închis granițele, dar participă în proiect. Mobilitățile SELFY presupun șapte schimburi de elevi și o întâlnire transnațională pentru profesori. În total, de acest proiect vor beneficia 208 elevi și 80 de profesori din cele 8 țări.

*Performanță și tradiție

Reuniunea a avut loc în sala de festivități a colegiului, unde oaspeții – 52 de elevi, din care 26 din străinătate și 26 din România, împreună cu 12 profesori străini alături de 10 profesori români – au fost întâmpinați cu scurte alocuțiuni și urări de bun venit de către gazde prin profesorul Florin Irimia, directorul colegiului, de oficialități prin Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, și Daniela Soroceanu, secretarul Consiliului Județean Neamț, precum și de coordonatorul european al programului, profesoara Nadia Cîrcu.

„Toate obiectivele SELFY sunt importante, dar două dintre acestea sunt extraordinare: promovarea unor soluții ecologice la problemele de mediu și promovarea în rândul tinerilor a sentimentelor de dragoste față de natură și față de omenire, în general. Consider că este o oportunitate pentru voi toți să vă cunoașteți mai bine, să vă faceți planuri comune, să atingeți obiectivele proiectului! Succes SELFY!“, a spus profesorul Florin Irimia, directorul Colegiului Național „Calistrat Hogaș“.

Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, a urat bun venit musafirilor și a mulțumit celor implicați în proiect. ,,Bine ați venit la noi! Sunt bucuros să fiu alături de dumneavoastră și mă bucur că județul Neamț găzduiește un eveniment atât de important și că reprezintă România în acest context. Îmi este greu să vorbesc despre performanțele dumneavoastră, pentru că nu le cunosc în mod special, dar știu că tinerii care sunt astăzi aici, dincolo de activitățile pe care le vor desfășura prin proiect, vor lega relații de prietenie și vor cunoaște România nu pe cale diplomatică, ci din viața de zi cu zi. Avem profesori de elită, avem elevi de excepție, care sunt prietenii voștri și știu că voi, împreună, veți construi viitorul Europei. Dincolo de stelele de pe steagul Uniunii Europene și de cele care ne înconjoară pe toți, rămâne la urma urmei conștiința noastră că Europa trebuie să fie unită, iar România, prin elevii și profesorii ei, își dorește să facă parte din această Europă. Le mulțumesc cadrelor didactice pentru implicarea în acest proiect! Le mulțumesc copiilor care au depus eforturi pentru a intra în această echipă și vă doresc tuturor să vă simțiți bine împreună, iar oaspeților le doresc să se întoarcă sănătoși în țările lor și să povestească ce frumos este în România! Administrația județeană nemțeană vă stă alături în aceste zile și, dacă veți avea nevoie de ajutorul nostru, nu ezitați să ni-l cereți. Vă așteptăm și mâine, să sărbătorim împreună Ziua Națională a României!“

Proiectul se va finaliza în data de 5 decembrie. Până atunci, participanții se vor forma în spiritual unei concepții sănătoase asupra vieții, potrivit realității imediate și de perspectivă. „În desfășurarea acestui proiect avem ca scop principal să îi facem pe elevi mai conștienți de faptul că un mediu înconjurător sănătos și cât mai puțin poluat depinde de fiecare dintre noi, și mai ales că fiecare dintre noi poate să își aducă contribuția într-un mod cât mai benefic. Proiectul presupune promovarea relațiilor de colaborare și prietenie între elevii și profesorii din țările partenere, promovarea metodelor de lucru în predarea științelor, participarea și cooperarea în echipă, coordonarea activităților pentru scopul propus, încrederea în sine și încrederea în ceilalți, cultivarea interesului în relațiile umane“, a spus coordonatorul, profesoara Nadia Cîrcu.

Cristina IORDACHE