53 de rezidenți așteptați să profeseze în spitalele din Neamț

06/07/2018

Peste câteva zile, la SJU Neamț va fi angajat un radiolog care și-a încheiat stagiul de pregătire
Ministerul Sănătății a stabilit data la care va avea loc concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Examenul va avea loc în data de 18 noiembrie.
Având în vedere că generația studenților la medicină din perioada 2012-2018 este cea mai numeroasă de până acum, este Ministerul Sănătății a luat decizia de a majora numărul de locuri la rezidențiat. Anul trecut, pe 4000 de locuri au fost înscriși 6000 de candidați.
La finele anului trecut, unitățile sanitare din județul Neamț înregistrau 53 de rezidenți, din care 17 pe diferite specialități la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț, 10 pentru Spitalul Municipal Roman, 11 la Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț, 3 pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, 2 pentru Direcția de Sănătate Publică Neamț- respectiv un igienist și un medic de medicină sportivă- și 2 pentru Serviciul de Ambulanță Județean Neamț. Toți acești rezidenți se află, potrivit informațiilor oferite de dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț, în diferiți ani de rezidențiat, iar după ce își încheie stagiul de pregătire profesională în clinici universitare sunt așteptați la unitățile care i-au creditat. În cazul SJU Neamț, au început déjà să apară primii doctori:
“În urmă cu câțiva ani s-a considerat că este nevoie de acești medici, mai exact pe vremea când spitalul era condus de dr. Ioan Lazăr, iar acum au început să apară primele rezultate. Anunț cu mare bucurie că avem un radiolog care a terminat stagiul de pregătire și va fi angajat cu data de 20 iulie 2018. După cum se știe, Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală este deficitar în ceea ce privește personalul de specialitate și ne bucurăm că mai vine un medic. Ar mai trebui cel puțin încă 3”, ne-a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, manager interimar la SPitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Din acest an, Ministerul Sănătății va introduce medicii rezidenți în spitalele județene, tocmai pentru a nu se mai ajunge la situații de blocaje pe post pe perioada rezidențiatului. Aceasta pare a fi cea mai bună soluție pentru reducerea deficitului de medici. În acest fel vor fi mai mulți medici specialiști în sistemul de sănătate și vor fi acoperite și specialitățile care sunt deficitare în acest moment
Totodată, Ministerul Sănătății a solicitat Ministerului Educației Naționale, inițiatorul Hotărârii de Guvern privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat, pentru anul universitar în curs, majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat pentru anul 2018 de la 4.000 la 5.000. Acest demers a fost finalizat prin adoptarea de către Guvern a HG nr. 131/2018.

Geanina NICORESCU