5 ore de audieri în cazul “judecării” secretarului de la Girov

girov-primaria

*În faţa Comisiei Speciale au compărut “pârâta”, primarul demis Olaru şi 9 consilieri locali

*Comisia formată din subprefect, secretarul judeţului şi cel de la Dochia a stabilit următorul termen pentru 6 iunie

 

Emoţii ieri dar şi de acum încolo pentru Adriana Roca, secretarul comunei Girov, al cărei caz a ajuns, în fine, în analiza Comisiei Speciale către care a fost reclamată.

Este vorba de acea comisie de la Prefectra Neamţ care „judecă” (evident, pe partea administrativă), pe funcţionarii reclamaţi pentru diverse presupuse abateri.

Iar Adriana Roca a fosr reclamată atât de fostul primar Vasile Olaru cât şi de unii consilieri din Girov pentru că, în loc să stea în echilibru perfect pe litera legii, “face politică”. Mai concret, aceasta a fost acuzată că “joacă” cu tabăra Sarion (actualul viceprimar cu atribuţii de primar), că a convocat şedinţe în timp ce se afla în concediu medical etc.

Deşi secretarul Adriana Roca a fost reclamat de ceva timp, acest prim termen a fost amânat din motive obiective, de la schimbarea prefectului, Prefectura Neamţ funcţionând o perioadă fără subprefect (care face parte de drept din această structură).

“Astăzi (n.r. – ieri) au fost şi aceste audieri dar au fost şi prezentate diverse documente. În discuţii  a fost invocată şi existenţa altor documente care ar ajuta la lămurirea cazului. În consecinţa, comisia a stabilit un nou termen, pentru data de 6 iunie, când să fie aduse şi acele acte. Considerăm că apoi ne putem pronunţa pe caz”, a precizat subprefectul Gheorghe Neculae care este şi preşedintele Comisiei.

Subiectul “Roca” a ajuns pe masa acestei comisii (şi) ca urmare a bătăliilor încrâncenate purtate la Girov pentru funcţia de viceprimar. Dacă iniţial părea mai mult un exerciţiu politico-administrativ (Olaru să aibă la dreapta un om de încredere, tabăra adversă să-i planteze un “ghimpe”), ulterior, odată cu emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar, bătălia a căpătat o super-miză. Mai întâi că, într-un astfel de caz, viceprimarul preia şi atribuţiile de primar, apoi pentru că, până la venirea (prin alegeri sau prin hotărâre judecătorească) a unui primar „plin”, tot din rândul consilierilor mai este ales un “viceprimar delegat”.

Una peste alta, în nici doi ani de mandat, la Girov nu mai puţin de 7 consilieri au ajuns şi viceprimari iar până înainte de Sărbătorile de Paşti a fost o perioadă în care taberele implicate convocau câte o şedinţă extraordinară pe săptămână pentru… schimbarea viceprimarilor.

Acum, Comisia specială care analizează cazul Roca trebuie să stabilească dacă respectivul funcţionar a fost parte la bătălia politică fără precedent în spaţiul nemţean sau dacă este doar o victimă colaterală a excesului de adrenalină din Consiliul Local Girov.

 

D. VINCA