45 de ani de excelenţă la Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ

* Draga Olteanu Matei a dat savoare deschiderii oficiale a evenimentului

* La ceas aniversar, colegiul etalează o carte de vizită care-l include în elita învăţământului nemţean

* CNI- recunoscut ca un lider privind activităţile de învăţare în secolul XXI

În săptămâna 16-20 decembrie 2014, Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ îşi deschide larg porţile pentru ca toată lumea să poată vedea nucleul educaţional prin care sunt promovate creativitatea şi inovarea la toate nivelele.

„Aş dori să evidenţiez că suntem un liceu viu, în care copiii şi profesorii cresc unii lângă alţii, urmărind modul în care evoluează societatea în sensul bun, adaptându-se nu doar tehnologiei, ci şi noilor valori care se formează; scopul nostru este de a-i pregăti pe elevi pentru viaţă, cu adevărat, şi de aceea nu facem rabat de la calitate”, ne-a declarat prof. dr. Daniela Neamţu, director al Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ.

Profesorii şi elevii, deopotrivă, au demonstrat, generaţii la rând, că sunt foarte competitivi, au performanţe la toate disciplinele de studiu, în special la informatică, având în vedere că acesta este profilul şcolii. „Dorim ca aceşti copii să-şi dezvolte abilităţile personale în domenii care nu sunt întotdeauna în ariile lor curriculare. Avem o mulţime de grupuri ce derulează activităţi într-o diversitate de domenii, profesorii coordonatori implicându-se în timpul lor liber şi cu toată pasiunea de care pot ei da dovadă, în funcţie de ceea ce doresc elevii să facă”, a punctat directoarea de la Colegiul de Informatică Piatra Neamţ.

* CNI- academie Microsoft IT al doilea an, consecutiv

 În prima zi de sărbătoare, CNI le-a oferit părinţilor elevilor din clasele a IX-a posibilitatea să cunoască mai bine colegiul, să viziteze clasele, laboratoarele, să vadă dotările şi să-i cunoască pe dascălii care îndrumă paşii copiilor lor. În aceeaşi zi, de 16 decembrie, au fost primiţi cu braţele deschise şi elevii de clasa a VIII-a de la şcolile gimnaziale din judeţ.  Şi cum cea mai bună promovare o constituie „cartea de vizită”, colegiul a demonstat că are cu adevărat realizări notabile.

Elevii CNI sunt, an de an, laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale. Mai mult decât atât, de anul trecut colegiul este partener cu Centrul Spaţial European, copiii au lansat, recent, un minisatelit, iar în ianuarie 2014 aceşti elevi deosebiţi vor merge din nou, ca laureaţi ai premiului I, într-o finală în care vor lansa, de astă dată, un roboţel, programat să salveze pământul într-o situaţie extremă.

CNI Piatra Neamţ este, pentru al doilea an consecutiv, Academie Microsoft IT. Compania Microsoft, prin programul Parteneri în Educaţie, lansat şi în România din 2004 până în 2013, a reuşit să încurajeze profesorii şi elevii să participe la cât mai multe activităţi. Profesorul Alina Sauciuc, de la Colegiul de Informatică, a prezentat activitatea de învăţare care depăşeşte stilul clasic de predare şi de transmitere a informaţiilor prin stimularea creativităţii, iar activitatea concepută de dascăl a fost aleasă de cei de la Microsoft pentru a o prezenta ulterior şi la Forumul Internaţional al Educaţiei, forum ce se va desfăşura la Barcelona în martie 2014.

* Draga Olteanu Matei: „Foarte de folos v-ar fi dacă v-ar plăcea literatura, pentru că acolo este cheia!”

 Conducerea şcolii a avut inspirata idee de a o invita la deschiderea oficială a Zilelor Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ pe Draga Olteanu Matei, un exemplu de onestitate şi creativitate, care continuă să formeze caractere şi să contureze cariere.

Astfel, în cadrul deschiderii oficiale, sub egida „Valorile de lângă noi”, profesorul Marius Ţepeş le-a prezentat-o elevilor pe doamna scenei româneşti, bucureşteancă adoptată de Piatra Neamţ, devenită cetăţean de onoare al urbei şi recunoscută pentru talentul său actoricesc.

Draga Olteanu Matei nu a dorit să ţină o prelegere, fiind convinsă că teoriile i-ar plictisi pe tinerii de astăzi, şi a ales varianta interactivă, de dialog cu elevii prezenţi la eveniment. Întrebată fiind ce a ajutat-o mai mult în viaţă şi în carieră, a răspuns, fără echivoc: „Lectura. Foarte de folos v-ar fi dacă v-ar plăcea lectura. Acolo este cheia”. Draga Olteanu Matei a subliniat şi faptul că, în viaţă, cel mai important este să fii OM, pentru că altfel „eşti egal cu zero”. Despre dascălii săi şi despre profesori în general, despre cei care îndrumă elevul şi-l pregătesc pentru viaţă, doamna Draga are numai cuvinte frumoase. „Nu cred că există vreun profesor care să nu-şi iubească elevii!”.

În cadrul deschiderii oficiale, audienţa a fost încântată de o varietate de momente artistice, oferite atât de elevi ai colegiului, cât şi de invitaţi de la Şcoala Gimnazială Dumbrava Roşie şi din cadrul Liceului de Artă „Victor Brauner”.  Trupa „Chouette” a Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ a încântat oaspeţii cu un spectacol în limba franceză. De altfel, trupa „Chouette” are un palmares bogat, fiind câştigătoarea premiului I şi a premiului special pentru elocinţă la Festivalul de teatru bilingv „Eugen Ionescu” susţinut la Buzău. Din „culise” vă putem spune că una dintre elevele acestei trupe a învăţat franceza nu la şcoală, pentru că această materie încă nu se predă la clasele mai mici, ci doar sub îndrumarea profesorilor coordonatori- Raluca Ene, Teodora Hulpoi şi Alina Pamfil.

 * Profesorii ” de ieri”, prezenţi la lansarea Anuarului CNI şi a revistelor Infopuls şi TNT

 Astăzi, sărbătoarea colegiului continuă cu un eveniment deosebit, la care sunt invitaţi să participe şi profesorii „de ieri” ai colegiului, cei care au format generaţii întregi de elevi şi care merită elogiaţi pentru munca lor de-o viaţă. Este vorba despre lansarea Anuarului CNI şi a revistelor Infopuls şi TNT. Revista Infopuls  cuprinde, în cele 52 de pagini ale numărului 21, stilizate de elevi- pentru elevi, un rezumat al activităţii susţinute de familia CNI pentru a se menţine în elita educaţională. Elevii de la CNI se evidenţiază printr-o varietate de activităţi şcolare şi extraşcolare, pictează, au abilităţi sportive, sunt constituiţi în trupe de teatru de dans, şi fac din pasiune performanţă. Prin participarea la proiecte naţionale şi internaţionale, elevii acced la un nivel superior de educaţie şi se lansează în viaţă cu ochii larg deschişi. Proiectul Comenius bilateral „Young Journalist- Heralds of Tradition” constituie una dintre cele mai ample experienţe de viaţă trăite de elevii angrenaţi în această activitate.

* Concursuri la Zilele Colegiului de Informatică

 Ziua de joi va fi dedicată concursurilor organizate în cadrul colegiului, la care sunt invitaţi să participe şi elevi ai altor şcoli din judeţ. Astfel, va avea loc un concurs de ştiinţe ale naturii, concursuri sportive- role şi biciclete, „Cupa profesorului”, dar şi concursul de proiecte în limbi străine „Cutia cu idei”. De asemenea, va avea loc o activitate de voluntariat în parteneriat cu Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale „Luceafărul”- „Dăruieşte din inimă!”, concretizată prin strângere de fonduri şi de obiecte care vor fi oferite copiilor cu nevoi speciale.

 Geanina NICORESCU